ForsideAktueltNyheder Nyheder

 

 

06-06-2019

Nyhedsbrev fra CISU: Penge til Oplysning / CISU søger forvalter / få styr på adfærdskodeks

 

Kære 
 

       
Oplysning om mænd fra Malawi, unge fra Nepal og meget mere

Ansøgere til CISUs oplysningspulje har nu fået svar på deres ansøgningerne, og der var i denne omgang midler til 10 oplysningsaktiviteter.

 

Det drejer sig blandt andet om Mundu med en aktivitet med titlen "12 mænd fra Malawi", Skoleliv i Nepal med en aktivitet med titlen "Ung til ung - stemmer for sundhed, trivsel og fællesskab" og SPOR Media, der vil lave en dokumentar om "Verdensmål på Landsbyscenen."

 

De ti aktiviteter er blevet bevilget alle 247.135 kroner i puljens første del. Der var søgt om langt mere, idet 14 aktiviteter måtte afvises. Syv af de afviste var kendt støtteværdige, men måtte afvises på grund af for få midler. De syv aktiviteter havde et budget på i alt 173.416 kroner.

 

- På den ene side er det glædeligt og inspirerende at se så mange stærke ansøgninger, og på den anden side er det kort og godt træls, at vi ikke kan støtte dem alle. Det viser bare, at der er en masse idéer og vilje, men desværre ikke midler nok, siger Kim Jensen, der er rådgiver på puljen.

 

Næste ansøgningsfrist er 2. oktober, og der er informationsmøder om puljen 26. og 29. august. Den løbende ansøgningsfrist med op til 10.000 kroner i støtte åbner igen efter sommerferien.

 
       
Sidste chance: CISU søger forvalter

CISU søger en regnskabskyndig forvaltningskonsulent, der – sammen med vores tre nuværende forvaltning­skonsulenter – har lyst til at bruge sine administrative og økonomiske kompetencer til gavn for danske organisationer og deres partnere i udviklingslande, der arbejder for en mere retfærdig verden. Stillingen er blevet ledig, da en af vores forvaltere har søgt nye udfordringer.

 

Læs opslaget her

 
       
Mød CISU på Folkemødet

På Folkemødet 2019 har CISU indgået et samarbejde med medlemsorganisationen Levende Hav om at stille kutteren Anton til rådighed for aktiviteter.

 

Det er der kommet 18 arrangementer ud af, og de handler om alverdens emner fra sugardating til bæredygtige lokalsamfund. Arrangementernes form er også ganske mangfoldige og tæller udover debatter og oplæg desuden bingo, silent disco og workshops.

Du kan se alle arrangementerne på Anton her

 

Folkemødets officielle program er også klar, og det tæller ikke mindre end 3.000 arrangementer. For at danne et overblik over dem, der har mest relevans for udviklingsorganisationer har CISU lavet en samlet oversigt på cisu.dk/fm19

 

 

 

 

 
       
Syv råd til at få styr på adfærdskodeks i organisationer

CISU har i foråret fået et opdateret adfærdskodeks, der samler en lang række af CISUs etiske og juridiske principper og retningslinjer.
I forbindelse med det arbejde, har CISU også forpligtet sig til at formidle viden til medlemsorganisationer, så de bliver klæft bedre på til at forebygge seksuelle krænkelser, magtmisbrug, udnyttelse og korruption. 

Her kommer syv gode grunde og råd til at arbejde med adfærdskodeks:

 1. Man strømliner organisationen. Ofte er der små uenigheder, der først kommer til udtryk, når man står i situationen. På det tidspunkt kan det ofte være for sent at lave nye regler. Derfor forebygger arbejdet med adfærdskodekset den slags diskussioner, da man møder uenighederne og tager hånd om dem, før de danner grobund for konflikter.
   
 2. Man har ét samlet dokument med alle regler, som kan bruges til introduktion af nye medlemmer og frivillige. Det gør det lettere for nye at falde til, når de ved, hvad reglerne er. Med et samlet dokument, er der ikke nogle uskrevne regler. 
   
 3. Man finder ud af, hvor hullerne i ens organisation er. Ved at kortlægge procedurer og processer finder man også de steder, hvor man ikke har noget beredskab. Det er altid bedre at finde ud af, før man får brug for det. 
   
 4. Begynd med det, der er vigtigst for jeres organisation:
  • Udsender I frivillige til projekter, hvor de har kontakt til børn, så sørg for at have styr på børneattester.
  • Rejser I til ustabile områder, så start med at sikre gode rutiner om sikkerhed på rejsen. Tjek blandt andet altid udenrigsministeriets anbefalinger, og kontakt eventuelt Det danske sikkerhedsnetværk
  • Håndterer I mange penge, så er procedurerne for økonomihåndtering og anti-korruption et oplagt sted at starte. Hent gode råd fra Transparency International her. 
    
 5. Inddrag alle parter i processen med at udvikle et adfærdskodeks, således at alle i organisationen fra ledelse, til ansatte og de frivillige har fælles ejerskab til det og føler sig hørt. ​
   
 6. Se CISUs adfærdskodeks, og brug det som inspiration og checkliste. Jo større og kompleks organisationen er, jo større vil adfærdskodekset også blive. Ved at skimme indholdsfortegnelsen i CISUs adfærdskodeks, kan man hurtigt danne sig et overblik over, hvad der er essentielt for ens egen organisation at have. 
   
 7. Det koster tid og penge at lave et adfærdskodeks, hvis man er en større organisation. Tænk arbejdet ind i jeres planlægning, så I har sat ressourcer til side til det.

CISUs adfærdskodeks kan hentes på CISUs hjemmeside her

 
       
Pengene er bevilget: Få kendskab til CISUs forvaltningskrav

Den 12. juni i Aarhus og den 13. juni i København afholder CISU kursus for nye bevillingshavere.

Kurset vil være en blanding af oplæg og gruppearbejde, og deltagerne kommer omkring følgende emner:

 • Hvad er helholdsvis bestyrelsens, den danske forening og den lokale partners ansvar i forbindelse med bevillingen?
 • Hvad er kravene til aflæggelse af regnskab og udførelse af revision - både hos partner og i Danmark?
 • Hvad er kravene til rapportering til CISU og gode råd omkring monitorering?


På kurset tages udgangspunkt i netop jeres bevilling, og gennemgået hvem og hvornår der skal gøres hvad, for at leve op til de krav, CISU stiller til forvaltningen af en bevilling.

Tilmelding findes her

 

 
       
Nye FVR-bevillingshavere oplyser nye målgrupper

Sidste runde af Frame, Voice, Report! blev skudt i gang d. 23. maj med et opstartsseminar, hvor 42 deltagere fra de i alt 17 forskellige oplysningsprojekter kom. Bevillingshaverne i denne runde af Frame, Voice, Report! er vidt forskellige. Nogle af dem er små frivilligtbaserede foreninger og andre er store organisationer med mange ansatte. Nogle er traditionelle udviklingsorganisationer og andre er professionelle journalister, filmfolk og radioværter. De har alle det samme formål, med deres aktiviteter: EU-borgere skal engagere sig i verdensmålene. 

CISUs koordinator for puljen, Maria Molde, er begejstret for den store forskellighed, der er i bevillingshavernes baggrund. 

 

- Det er fedt at se, at så mange forskellige aktører har kommunikation om verdensmålene rigtig højt på deres dagsorden. Det er ret unikt, at vi med denne pulje har mulighed for at finansiere noget af det vigtige oplysningsarbejde, organisationerne vil lave i Danmark for at motivere folk til at handle på verdenamålene, siger hun. 

 

Målgruppen for de forskellige oplysningsaktiviteter er ligeså forskellige som organisationerne bag. Den spænder fra børn, unge og skolesystemet til bygningsbranchen, arkitekter, socialrådgivere og landbrugselever. På trods af den store diversitet i målgrupper og organisationstyper, blev der netværket og erfaringsudvekslet. Og organisationerne var også enig i forskellige udfordringer, de ønskede at blive klædt på til at imødekomme, herunder, hvordan får man fat i unge, og hvordan kan man kommunikere meningsfuldt til dem om verdensmålene? 

Der bliver snart offentliggjort datoer for de videre Frame, Voice, Report!-kurser. På nogle af kurserne kan medlemsorganisationer af CISU deltage på ligefod med  Frame, Voice, Report!-bevillingshavere.

 
       
Lukkedage

Sektretariatet holder i den kommende tid lukket den mandag 10. juni samt 17.-18. juni. 

Det betyder, man ikke kan ringe indtil sektretariatet i de dage. Man kan altid sende en mail til cisu@cisu.dk. Så vender en af medarbejderne tilbage, når de er tilbage igen.

Lukkedagene skyldes helligdage og personaleseminar.

 

 
       
Andre nyheder

Arbejder din organisation i skrøbelige kontekster?

Så kan I blive medlem af GNDR, der er et af verdens største Internationale netværk for Civilsamfundsorganisationer der arbejder i  katastrofeområder og skrøbelige kontekster.

Det er gratis at blive medlem af netværket, der blandt andet tilbyder kurser og webinare, samt fungerer som platform for organisationer, så de kan dele erfaringer og udfordringer. 

Læs meget mere her: https://www.gndr.org/members/join-us.html

 
       
Kommende ansøgningsfrister i CISU

 

Udviklingsindsatser under Civilsamfundspujen har ansøgningsfrist to gange om året. Næste gang er den 11. september 2019.


Alle andre indsatser under Civilsamfundspuljen har løbende ansøgningsfrist. 
 


CISUs Oplysningspulje har ansøgningsfrist to gange om året. Næste gang er den 2. oktober 2019 kl. 12.00. Derudover har den løbende frist, der åbner igen efter sommerferien.

Husk at bestille rådgivning i god tid - der er altid mest pres på umiddelbart inden ansøgningsfristerne.

 

 


 

 
       
Kommende kurser og arrangementer i CISU


 

Titel Sted Dato
Fyraftensmøde: Adfærdskodeks - antikorruption i organisationen København 06-06-2019
Fyraftensmøde: Pengene er bevilget (Aar) Aarhus 12-06-2019
Fyraftensmøde: Pengene er bevilget København 13-06-2019
Fyraftensmøde: Risikoanalyse og risikostyring (Aar) Aarhus 24-06-2019
Drop-in Café (Aar) Aarhus 27-06-2019
Fyraftensmøde: Intro til nye DERF retningslinjer (Aar) Aarhus 19-08-2019
Fyraftensmøde: Intro til nye DERF retningslinjer København 22-08-2019
Fyraftensmøde: Hvordan styrkes klimavinklen i udviklingsprojekter (Aar) Aarhus 30-09-2019
Fyraftensmøde: Hvordan styrkes klimavinklen i udviklingsprojekter København 02-10-2019
       
Medlemsorganisationernes opslagstavle

På CISUs hjemmeside har medlemsorganisationer mulighed for at lave opslag, der kan interessere andre medlemsorganisationer.

De kommer automatisk med her i nyhedsbrevet:

Titel Sted Dato
Ingen begivenheder
       
Arrangementer hos CISUs medlemsorganisationer

Har din organisation et arrangement til kalenderen, kan du indtaste det her.

 

Bemærk: Der skal være offentlig adgang til arrangementer i kalenderen, og man skal angive, hvilken medlemsorganisation, der står bag arrangementet.

 

Titel Sted Dato
DLN på Folkemødet Bornholm 13-06-2019
Foredrag om situationen i Uganda og hjælpearbejde støttet via CISU Mødecenter Odense, Buchwaldsgade 48, 5000 Odense C 15-06-2019
 

Med venlig hilsen
CISU - Civilsamfund i Udvikling

PS. Nyhedsbrevet sendes til kontaktpersoner i CISUs medlemsforeninger og til modtagere, der har tilmeldt sig her.
Hvis du er tilmeldt, men ikke ønsker at modtage nyhedsbrevet fremover klik her.

Bemærk: Denne mail kan ikke besvares.

Har du kommentarer til nyhedsbrevet, kan du sende en mail til kommunikationskonsulent Kim Jensen på kj@cisu.dk eller journalistpraktikant Rebecca Birch Roulund på reb@cisu.dk.

Hvis du vil i kontakt med CISU, bedes du skrive til cisu@cisu.dk.

 
 

CISU - Civilsamfund i Udvikling, Klosterport 4A, 3. sal, 8000 Århus C, Tel: 8612 0342, E-mail: cisu@cisu.dk