Kære 
 

Forslag til finansloven sikrer DERF frem til 2023

Onsdag 2. oktober kl 11 fremlagde regeringen sit forslag til en finanslov for 2020. Civilsamfundspuljens ramme er uændret på i alt 162 millioner årligt frem til 2023, mens det er nyt, at nødhjælpspuljen DERF nu er fremskrevet til 2023.

- Vi noterer os at bevillinger til CISU er på samme niveau som tidligere år, siger faglig leder Jeef Bech.

- Samtidig må vi konstatere, at dette ikke imødekommer det stigende pres, vi har oplevet de senere år på vores åbne puljer til understøttelse af det voksende folkelige engagement i udviklingssamarbejdet, tilføjer han.

Man kan også se, at der i 2020 er et fald i midler til oplysningsarbejde, men til gengæld er der stigning andre steder.

- Vi glæder os over stigningen i støtte til internationalt arbejde med at sikre civile rettigheder og råderum for eksempel til CIVICUS, som CISU har været medlem af siden 2004, siger Jeef Bech.

Se forslaget til finansloven 2020 her

Kom til temadag om Frivillighed og Nye Ressourcer – se programmet her

Lær mere om rekruttering af frivillige, bliv inspireret til nye måder at samle penge ind og få input til at sætte anderledes typer af ressourcer i spil i din forening - for eksempel ved at aktivere dit lokalsamfund eller ved at samarbejde med en virksomhed. Alt det får du på CISUs temadag om Frivillighed og Nye Ressourcer – som i år ligger i København.

Meld dig til og se programmet på cisu.dk/temadag.

Endnu engang stor interesse for CISUs Oplysningspulje

Ved CISUs oplysningspuljes ansøgningsfrist onsdag 2. oktober kl. 12 havde CISU modtaget 10 ansøgninger for et samlet beløb på 234.708 kroner. Der er 204.437 kroner til rådighed i puljen.

Ansøgningerne bliver nu behandlet af Oplysningspuljen Bevillingsudvalg. Ansøgerne får svar den 6. november.


Der er løbende ansøgningsfrist for ansøgninger under 10.000 kroner. Næste ansøgningsfrist til ansøgninger under 25.000 kroner er 1. april 2020.

Bliv klogere på bæredygtighed indenfor rammen af verdensmål

Hvad betyder bæredygtighed i forbindelse med verdensmålene – de såkaldte ”bæredygtige udviklingsmål”? Hvordan kan teorier om økologisk økonomi og ’doughnut economics’ hjælpe os i arbejdet med bæredygtig udvikling? Og hvad betyder det for udviklingssamarbejdet, når forståelsen af bæredygtighed forskubber sig i lyset af stigende klima- og miljø belastninger og klodens grænser?  Det ser vi nærmere på et kursus den 14. og 18 november i hhv. København og Aarhus.

Læs mere og meld dig til her.

Vil du vide mere om verdensmål?

CISU har lige opdateret sin verdensmålsside, der nu hedder Verdensmålene – et spadestik dybere. Her kan man læse og se mere om både bæredygtighedsbegrebet i målene, de bagvedliggende principper, hvordan man arbejder med målene i sin egen organisation og med eventuelle partnere.

Man kan også stadig finde en grundlæggende introduktion til målene sammen med et toolkit, der kan bruges, hvis man vil holde en verdensmålsworkshop med sin bestyrelse, frivillige, partnere eller andre.

Gå på opdagelse – og tag gerne kontakt til Maria Molde (mm@cisu.dk) eller Maria Haahr (mha@cisu.dk), hvis der er noget, du vil vide mere om i forhold til verdensmålene.

Ordførere lyttede og delte

CISU satte folkeligt engagement på dagsordenen, da 90 fremmødte repræsentanter for CISUs medlemsorganisation mødtes med folketingets udviklingsordførere. Det skete på et dialogarrangement på Det Kongelige Bibliotek 26. september.

Når man skal diskutere folkeligt engagement og den enkeltes interesse i udviklingssamarbejde, er det interessant at høre om det helt tidlige møde og engagement. Det tog Karen Ellemann (V) bogstaveligt.

- Det lyder nærmest som ”fortæl om den første gang”, sagde hun finurligt og blev mødt med latter fra salen.

Og latter var der masser af på et møde, hvor der var en let stemning på trods af de ind i mellem hårde fortællinger om afviste ansøgninger på grund af for få midler eller manglende mandat til at hjælpe fordrevne.

Læs mere her

Oprindelige folk i Bolivia skaber økoturisme i San Ramón

I det sidste eksempel fra CISUs læringsrejse i Bolivia er borgere i landkommunen San Ramón i det sydlige Bolivia blevet optaget af økoturisme. De har i samarbejde med bolivianske FCBC og danske Earth Advocates Association etableret en økoturisme-komité, som samarbejder med kommunalrådet, borgmesteren og en række lokale ildsjæle om at få San Ramón på turistkortet. De vil skabe en række økoturisme-aktiviteter, der kan give de lokale en ny indtægtskilde uden at gå på kompromis med miljø og kultur.

 

Læs mere om indsatsen i pdf-filen her

Katalog over digitale værktøjer

Henover efteråret udgiver CISU løbende en serie af one-pagers, hvor CISU-medlemsorganisationer fortæller om digitale værktøjer, de bruger i deres daglige arbejde. Både som dansk organisation og som samarbejdspartner til globale partnere er der uanede digitale produkter, software og værktøjer, som kan sættes i spil. For at gøre det lidt hurtigere og nemmere, hvis man ønsker at opgradere på jeres digitale front, kan man derfor med fordel læse anbefalingerne fra CISUs andre medlemsorganisationer omkring forskellige værktøjer.
 

Første udgave omhandler projektstyringsværktøjer, og senere på efteråret udgives one-pagers omkring sikker kommunikation og datahåndtering, monitoreringsværktøj, bogføringsprogrammer med mere.
 

Find første del af kataloget som pdf her.

 

Kom i dybden med klima

Det kan være svært at finde ud af, hvad der er op og ned, når det kommer til de politiske rammer for klimahandling. På kurset I dybden med klima bliver du præsenteret for den nyeste viden indenfor dansk klimabistand og får et overblik over, hvad der er op og ned på de politiske processer og strukturer for at arbejde med verdensmål 13 om klimahandling i udviklingsarbejdet.


Der vil være ekspertoplæg ved Gunnar Boye Olesen, ekspert i de globale klimaforhandlinger og påvirkning af politiske processer og Hans Peter Dejgaard, konsulent ved INKA Consult.
 

Deltag i kurset i Aarhus den 29. oktober eller København den 30. oktober og bliv klogere på udviklingslandenes klimaudfordringer, hvordan klimaforandringer bidrager til øget fattigdom, samt hvordan skaderne kan begrænses.

Melder man sig til kurset senest 2 uger inden, er der mulighed for at stille spørgsmål til oplægsholderne og komme med ønsker til særlige fokusområder på kurset.
 

Læs mere og meld dig til her.
 

Kommende ansøgningsfrister i CISU

 

Udviklingsindsatser under Civilsamfundspujen har ansøgningsfrist to gange om året. Næste gang er den 11. marts 2020.


Alle andre indsatser under Civilsamfundspuljen har løbende ansøgningsfrist. 
 


CISUs Oplysningspulje har ansøgningsfrist to gange om året. Næste gang er den 2. oktober 2019 kl. 12.00. Derudover kan man udenfor ansøgningsfristerne søge midler til pludseligt opståede muligheder for oplysningsaktiviteter.

Husk at bestille rådgivning i god tid - der er altid mest pres på umiddelbart inden ansøgningsfristerne.

 

 


 

Kommende kurser og arrangementer i CISU


 

The 'Calendar' module could not be found
Arrangementer hos CISUs medlemsorganisationer

Har din organisation et arrangement til kalenderen, kan du indtaste det her.

 

Bemærk: Der skal være offentlig adgang til arrangementer i kalenderen, og man skal angive, hvilken medlemsorganisation, der står bag arrangementet.

 

The 'Calendar' module could not be found

Med venlig hilsen
CISU - Civilsamfund i Udvikling

PS. Nyhedsbrevet sendes til kontaktpersoner i CISUs medlemsforeninger og til modtagere, der har tilmeldt sig her.
Hvis du er tilmeldt, men ikke ønsker at modtage nyhedsbrevet fremover klik her.

Bemærk: Denne mail kan ikke besvares.

Har du kommentarer til nyhedsbrevet, kan du sende en mail til kommunikationskonsulent Kim Jensen på kj@cisu.dk eller journalistpraktikant Rebecca Birch Roulund på reb@cisu.dk.

Hvis du vil i kontakt med CISU, bedes du skrive til cisu@cisu.dk.

CISU - Civilsamfund i Udvikling, Klosterport 4A, 3. sal, 8000 Århus C, Tel: 8612 0342, E-mail: cisu@cisu.dk