Det danske Udenrigsministerium (UM) kræver, at anti-terror-klausulen implementeres af alle partnere i en CISU-finansieret indsats. Klausulen fastslår, at hvis en bevillingshaver opdager, at den på nogen måde er forbundet med en gruppe eller person involveret i terrorisme, skal organisationen straks underrette CISU og Udenrigsministeriet.

Bevillingshaver skal også forklare, hvordan og hvorfor denne forbindelse opstod. Bevillingshaver forpligter sig til at gøre alt rimeligt for at sikre, at ingen penge eller ressourcer fra projektet ender med at gavne en person eller gruppe, der er underlagt restriktioner eller sanktioner af FN eller EU. Hvis denne forpligtelse brydes, kan aftalen ophæves øjeblikkeligt.

Anti-terror-klausulen afspejler en forpligtelse til at forhindre enhver forbindelse til terrorisme og at overholde internationale sanktioner. Den understreger alvoren af sådanne forhold, idet brud på disse forpligtelser kan medføre ophævelse af aftalen og tilbagebetaling af midler.

Teksten i klausulen ser lang og kompliceret ud. Vi gennemgår her de vigtigste punkter:

  1. Rapporteringskrav: Bevillingshaver er forpligtet til straks at informere CISU og Udenrigsministeriet (UM), hvis de under gennemførelsen af projektet/programmet opdager nogen forbindelse til en organisation eller person med tilknytning til terrorisme. De er også forpligtede til at forklare, hvordan en sådan forbindelse opstod, og specificere, om den skete bevidst, frivilligt, tilfældigt, utilsigtet, som følge af hændelser eller under tvang.

  2. Forebyggelse af transaktionsmæssige fordele: Bevillingshaver og deres partnere (herunder entreprenører, underentreprenører og underbevillingsmodtagere) forpligter sig til at tage alle rimelige skridt for at sikre, at ingen transaktion relateret til projektet/programmet direkte eller indirekte vil gavne en person, gruppe eller enhed, som er underlagt restriktive foranstaltninger (sanktioner) pålagt af FN eller EU.

  3. Konsekvenser ved overtrædelse: Enhver overtrædelse af denne klausul er grundlag for øjeblikkelig ophævelse af aftalen. 

Hvad betyder det?

"person, gruppe eller enhed underlagt restriktive foranstaltninger (sanktioner) af FN eller EU"

Udtrykket ovenfor henviser til individer, organisationer eller enheder, som officielt er blevet udpeget og pålagt begrænsninger eller sanktioner af enten FN eller EU.

"Restriktive foranstaltninger" omfatter typisk sanktioner, som kan antage forskellige former, såsom finansielle begrænsninger, rejseforbud, våbenembargoer og andre foranstaltninger, der har til formål at påvirke de berørte enheders eller individers adfærd. Disse foranstaltninger pålægges ofte af internationale organisationer som FN eller regionale enheder som EU som reaktion på handlinger eller adfærd, der anses for skadelig eller i strid med international lov, fred eller stabilitet.

I forbindelse med anti-terror-klausulen betyder det, at bevillingshaver og deres partnere skal sikre, at ingen transaktioner relateret til projektet/programmet kommer personer, grupper eller enheder til gode, der er underlagt sanktioner fra FN eller EU. Dette understreger forpligtelsen til at overholde internationale regler og undgå støtte til enheder, der er involveret i aktiviteter, som har ført til sanktioner.

Anti-terror: Hvad skal jeres organisation gøre?

Der skal udarbejdes en anti-terrorpolitik inklusiv nedskrevne procedurer for, hvordan organisationen screener partnere, samarbejdspartnere, leverandører og andre på EU’s og FN’s terrorlister. Denne skal være dateret og underskrevet af godkender. Det vigtigste i proceduren er, at I og jeres partnere altid screener nye partnere, leverandører m.fl. i fht. FN og EU-listerne, som I finder her:

EU liste

FN liste

Hvad kan CISU hjælpe med?

I CISU står vi klar til at vejlede og rådgive vores medlemmer om anti-terror og hvordan I kan arbejde med området.

CISU afvikler også løbende kurser om Accountability heriblandt anti-terror. Få et overblik over aktuelle kurser på vores arrangementsside. 

 

Hvad gør CISU selv? 

Læs mere om CISUs tilgang og arbejde med Anti-terror i vores Adfærdskodeks (kapitel 8)

Du er måske også interesseret i: