On CISU's Bulletin Board for member organisations, you have the opportunity to post announcements that are relevant to other organisations. This might include details about events, job vacancies, or insights from your work. The summary is distributed in CISU's newsletter, which is sent out twice a month to over 2,000 recipients
SANORD 2025: Knowledge Economies in a Changing World
The Knowledge Economies in a Changing World conference seeks to gather scholars, practitioners, and students to engage with critical issues around the changing landscape of global knowledge economies. It will provide a platform to interrogate the role of universities in navigating these transitions, advancing decolonial agendas, and fostering new forms of partnership and innovation.
August 12-15, 2025. Side events and Special Interest Group meetings are planned for August 12.
Aarhus University, Søauditorierne, building 1250-1253, Bartholins Allé 3, 8000 Aarhus C, Denmark
The SANORD conference 2025 will be an onsite event
Vil du have et meningsfuldt studiejob, hvor du får praktisk erfaring med projektarbejde og -monitorering, økonomistyring og regnskab i en menneskerettighedsorganisation med partnere i det globale syd? Så er dette noget for dig!
Om os
Nunca Más er en menneskerettighedsbaseret udviklingsorganisation, der stræber efter at afbøde konsekvenserne af alvorlige menneskerettighedskrænkelser som f.eks. kollektiv vold. Vi støtter og styrker ofre/overlevende for menneskerettighedskrænkelser og forsøger at ændre de forhold, der opretholder kollektiv vold, gennem forebyggende strategier.
Vi samarbejder med partnere i blandt andet Guatemala, Zimbabwe og Naboskabslandende og har behov for en ny studentermedhjælper til at understøtte vores projektmonitorering og økonomistyring af projekter.
Om dig
Vi søger en studerende med interesse for menneskerettighedsfeltet og en næse for regnskab og økonomi.
Du er villig til og interesseret i at lære. Du er god til tal, Excel og har set et budget og et regnskab før. Du er god til at læse og forstå retningslinjer. Du er detaljeorienteret, når situationen kræver det, men kan også se tingene fra oven. Du behersker engelsk og måske også lidt spansk?
Dine opgaver
Som studentermedhjælper hos os vil du få en bred og selvstændig rolle, hvor du hovedsageligt vil komme til at arbejde med projekt understøttende opgaver.
Dine primære opgaver vil derfor inkludere:
● Hjælp med projektansøgninger og budgetudarbejdelse i samarbejde med partnere
● Tilpasning af kontrakter og annex
● Udarbejdelse og opfølgning på finansielle og narrative rapporter
● Udarbejdelse af projektregnskaber til ekstern revision
Ud over de projektrelaterede opgaver er der også lidt andet blandet, såsom:
● Tjekke timesedler og udarbejde fakturaer
● Skrive nyhedsbrev
● Lave opslag til vores Sociale Medier
● Deltage og skrive referat til bestyrelsesmøder
Da Nunca Más er en lille organisation, får du stor indflydelse og mulighed for at tage ekstra ansvar og forme dine opgaver undervejs.
Vi tilbyder
● Løn i henhold til statens takster (ca. 8-10 timer/uge)
● Fleksible arbejdstider tilpasset dit studie
● Indsigt i internationalt udviklingssamarbejde og civilsamfundets rolle
● Mulighed for at komme ind i en spændende organisation med engagerede frivillige og med højt til loftet og bidrage til videreudviklingen af den.
● Mulighed for besøg hos en af vores partnere på sigt
Ansøgning og kontakt
Send os din ansøgning og CV på jobs@nuncamas.net senest den 4. august 2025.
Samtalerne forventes afholdt i uge 33. Den forventede tiltrædelse vil være den 15. September 2025 eller straks derefter.
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte vores sekretariatsleder Jan Ole Haagensen på joh@nuncamas.net.
Vi glæder os til at høre fra dig!
Kære CISU,
Vi skriver til jer som en frustreret medlemsorganisation.
Vi har netop læst nyheden om ændringerne i Små Programmer, og vi er oprigtigt bekymrede og overraskede. Det bliver stadig sværere at regne med, hvilke vilkår der gælder fra ansøgningsrunde til ansøgningsrunde. Troværdigheden som rammesættende og koordinerende organisation er under pres, når regler og præmisser ændres med så kort varsel – endda midt i en planlægningsproces og skrivefase – og uden fyldestgørende forklaring. Det gør det umuligt for medlemsorganisationer at arbejde strategisk og langsigtet, og det underminerer tilliden til processen. Forrige uge brugte vi en halv dag i sekretariatet på at planlægge de næste ni måneder i forhold til, hvilke ansøgninger vi skulle fokusere på, beløbsrammer osv. Der gik ikke mere end et par dage, før den plan kunne kastes i skraldespanden, da CISU ændrede på ansøgningsrunderne til projekter og sløjfede novemberrunden.
Vi sadlede om og brugte yderligere en halv dag på at gentænke og omplanlægge ansøgninger og beløbsrammer i lyset af den nye virkelighed. Og nu – endnu en gang – kan store dele af denne nye plan smides væk, fordi CISU igen har ændret vilkårene. Det er ekstremt demotiverende og sender et signal om, at vores planlægningsarbejde og interne koordinering reelt ikke har nogen værdi, når præmisserne så ofte ændres udefra og uden varsel.
Vi spilder vores tid. Med den nuværende ændring har I reelt skabt en gættekonkurrence. Vi kan lægge mange timers arbejde i at udforme et gennemarbejdet og fagligt stærkt programforslag – kun for at blive afvist, fordi vi har valgt “forkert” beløbsramme. Det strider mod princippet om et dygtighedsprincip, som vi ellers troede var styrende i den nye programstruktur.
Det mest bekymrende er dog, at selve præmissen for at udarbejde gode programmer er undergravet. Et godt program kræver tid og ressourcer – både i udformning og implementering. Men med den nye logik er vi som ansøgere tvunget til at tænke ekstremt strategisk og nedskalere ambitionerne, hvis vi vil være sikre på at komme “med i puljen”. Kan man lave et fyldestgørende program på 3 år med et samlet budget på 1,5 millioner kroner, altså 500.000 årligt? Mener CISU det? For det bliver realiteten. Det er ikke bare paradoksalt – det er også i direkte modstrid med formålet om at fremme kvalitet i udviklingssamarbejde. Omvendt: hvis vi bruger den nødvendige tid og bygger en stærk ansøgning og et bæredygtigt program op, risikerer vi, at det slet ikke bliver vurderet. Det er et valg mellem faglig integritet og strategisk spil – og det er uholdbart.
Vi er selvfølgelig klar over, at CISU er under pres, men der har været andre, langt mere rimelige og gennemskuelige løsninger, som ikke ville spilde organisationernes tid i samme grad. I kunne for eksempel have:
• Indført en begrænsning på én ansøgning per organisation – det ville reducere antallet af ansøgninger og sikre, at ingen bruger tid på forslag, der aldrig bliver vurderet.
• Skærpet adgangskriterierne for Små Programmer, ligesom det gælder for mellemprogrammet, hvor kravene er forholdsvist hårde. Det ville målrette indsatsen uden at gøre ansøgningsrunden til et lotteri. Vi ville hellere være dømt ude nu, end at bruge måneders arbejde på at udforme ansøgninger - som ender med ikke at blive læst eller komme i betragtning.
Oveni kommer en markant mangel på gennemsigtighed i selve beslutningsprocessen. Det fremgår ikke, hvem der har truffet beslutningen, hvilke kriterier der er blevet lagt til grund, og hvilke alternative løsninger der blev drøftet. Det er meget lidt tilfredsstillende, og det sender et skidt signal. Når beslutninger med så stor betydning for medlemsorganisationernes arbejde bliver truffet bag lukkede døre og kommunikeret uden kontekst, bliver det svært at tro på, at vi som medlemmer har reel mulighed for at få indflydelse – heller ikke på beslutninger, der opleves som direkte skadelige for vores arbejde.
Vi vil derfor gerne bede om svar på følgende:
1. Hvordan og af hvem er beslutningen blevet truffet?
2. Hvilke andre muligheder var i spil, og hvorfor blev de fravalgt?
Afslutningsvist vil vi gerne opfordre CISU til følgende:
• At udarbejde en holdbar og gennemskuelig model for, hvordan der fremover skal prioriteres og sorteres i ansøgningerne – uden at det opleves som tilfældigt eller administrativt vilkårligt.
• At kommunikere en langsigtet plan for Små Programmers fremtid, så medlemsorganisationer kan planlægge strategisk og investere tid og faglighed med en vis tryghed.
• At involvere medlemsorganisationerne langt mere aktivt i processen med at finde fremtidige løsninger, der varetager både kvalitetskriterier og kapacitetsudfordringer.
Vi håber, I vil tage denne henvendelse alvorligt og reflektere over, hvordan tillid og troværdighed kan styrkes fremadrettet – ikke mindst gennem mere gennemsigtige processer og beslutninger, som er i overensstemmelse med det medlemsdemokrati, CISU er bygget på.
Som en del af ønsket om åbenhed og fælles refleksion i medlemskredsen, har vi besluttet at gøre nærværende henvendelse til et åbent brev. Vi mener, at de forhold, vi beskriver, vedrører mange medlemsorganisationer, og vi ønsker derfor at bidrage til en bredere samtale om forudsigelighed, kvalitet og involvering i CISUs bevillingssystem.
På vegne af FANT – For A New Tomorrow
Cecilie Hauerberg
Sekretariatschef
CISUs svar er dette:
Kære FANT
Først og fremmest tak for jeres åbne brev. Det er i CISUs ånd med åbenhed og en både kritisk og selvkritisk tilgang. Jeg vil også rose den konstruktive tilgang. Vi anerkender jeres bekymringer, da det på ingen måde er en ønskværdig situation, vi er havnet i. Tværtimod er det for alle – målgrupper, partnere og ansøgere - en svær beslutning, vi har måttet træffe.
Lige nu er midlerne i CISUs puljer under voldsomt pres, hvilket leder til store frustrationer. Presset kommer paradoksalt nok på et tidspunkt, hvor der aldrig har været flere midler til rådighed, men de midler svarer desværre ikke til det store engagement og virkelyst, der er i det danske civilsamfund og deres partnere.
Der er et pres på tværs af alle Civilsamfundspuljens støtteformer – lige på nær støtte til samfinansiering, som ikke er særlig søgt. Presset betyder, at mange kræfter hos målgrupper, partnere og ansøgere på at lave ansøgninger ikke leder til bevillinger og dermed ikke til forandringer for de udsatte målgrupper, man arbejder for og med.
Vi har derfor på tværs af Civilsamfundspuljen måtte lave en række tiltag. Vi har for eksempel reduceret antallet af mellemstore programmer, vi har for to uger siden aflyst ansøgningsrunden i november for små og store projekter, og som meldt ud denne uge besluttet, at der kun bliver behandlet ansøgninger på samlet 200 pct. af det beløb, der er til rådighed i septemberrunden for små programmer. Det sidste har vi meldt ud, så ansøgere på forhånd kan forholde sig til det, samt for at sikre, at flest mulige gives til globale indsatser og ikke bruges til behandling af ansøgninger, som der ikke er midler til.
Med hensyn til jeres to konkrete spørgsmål har vi afsøgt en række alternativer, herunder dem I nævner i jeres brev om at ændre på adgangskriterier eller andre begrænsninger for organisationer for at kunne indsende ansøgninger. Vi har besluttet at oplyse om den konkurrencesituation, der vil præge runden, samt sende ansøgninger til bevillingssystemet for 200% af de 30 millioner kroner, vi har til rådighed – det vil sige for 60 millioner kroner. Håbet er, at dette vil give ansøgere et informeret grundlag til at til at træffe valg, om de vil søge, samt i så fald hvordan og for hvor meget. At ændre adgangskriterier for at søge ville fratage ansøgere denne valgmulighed.
Sammen med en række alternativer om adgang til at søge runden blev forslaget om at tage 200% ind i ansøgninger forelagt bestyrelsen den 25.6.25 til kommentering. Bestyrelsen lagde vægt på, at adgang til at søge puljen ikke måtte reduceres med kort varsel, og det derfor måtte disponeres administrativt for at imødegå det forventede høje antal ansøgninger. Det er sekretariatsledelsen, der på baggrund af disse kommentarer har taget administrativ beslutning i forhold til septemberrunden.
Søgningsmønstre til Civilsamfundspuljens støtteformer hænger sammen, og beslutningen er sket på baggrund af informationer medio juni vedrørende mellemstore programmer og små og store projekter. Vi har derfor først haft informationsgrundlag sidst i juni, og vurderet at vi måtte handle nu, for at ansøgere til september runden kunne informeres tidligst muligt.
Jeres ønske om større åbenhed gør indtryk. Vi stræber efter den størst mulige grad af åbenhed, og er meget modtagelige for nye idéer. Vi ønsker åben dialog og vil derfor gerne invitere alle interesserede til et online møde den 12.8.25 klokken 13-14. Tilmelding kan ske her.
Jeres brev indeholder også en række andre fremadrettede forslag. Disse vil sammen med andre ideer indgå i et allerede planlagt stocktake af civilsamfundspuljen, som vil foregå hen over foråret. Målet med dette stocktake er, på baggrund af indsamlede erfaringer at vurdere behov for at revidere Civilsamfundspuljen fremover – og håndteringen af det store pres samt øget motivering for at søge samfinansiering vil helt sikkert indgå.
Jeg håber, dette svarer på jeres spørgsmål. Ellers må I endelig deltage i mødet den 12.8.25.
Med venlig hilsen
Jeef Bech, sekretariatsleder.
Kære kollegaer og samarbejdspartnere
Er din NGO på udkig efter et nyt og spændende kontorfællesskab til en god pris? Så læs med her.
Vi vil gerne videreformidle et unikt tilbud om en kontorplads på kontorfællesskabet Kirstinelund i Lystrup, hvor vi (RAISE) selv har vores sekretariat.
Tilbuddet lyder på følgende:
Kontorplads i særskilt afdeling af kontofælleskabet tiltænkt NGO’er (NGO-hub) for kun 1000kr om måneden per skrivebord.
Fleksibilitet i forhold til at nedskalere eller opskalere antal skriveborde afhængigt af behov.
Adgang til mødelokaler – fem timer gratis per måned og bookning mod betaling udover det.
Inkluderet i prisen er god kaffe, stabil Wi-Fi, adgang til tekøkken og printer, samt daglig rengøring af alle faciliteterne.
Som bruger af Kirstinelund bliver du en del af et dynamisk kontorfællesskab sammen med over 150 små- og mellemstore virksomheder. Kirstinelund har egen kantine, café, sundhedshus, grønne udearealer, konferencelokaler og meget mere. Her er nem adgang med offentlig transport fra midtbyen i form af letbane og bus. Derudover er der masser af gratis parkering.
Som et lille sekretariat bestående af 2-3 medarbejdere, er vi meget glade for at være en del af et større fællesskab her på Kirstinelund. Her er skønne faciliteter, et højt serviceniveau og et inspirerende fællesskab af andre virksomheder. Vi trives i høj grad, og vi giver derfor den største opmuntring til at komme ud og blive en del af det nye NGO-hub.
Er I interesseret i at høre mere om Kirstinelund eller komme forbi til en uforpligtende rundvisning, så kontakt Lars Bjørn på lb@kirstinelund.nu eller på tlf. 33 60 88 84.
Mvh
Jakob Lundager
Sekretariatsansvarlig hos RAISE
Ghana Venskab afholdt den 24/6 webinar om konsekvenserne af USAIDs betalingsstop.
Man kan se det her: https://youtu.be/hJGado_leI4
Kære medlemmer, jeg sidder og arbejder på intern håndbog, hvori godtgørelse for projektrejser skal indgå. Er der nogen der vil sende mig en mail med hvordan I beregner rejsetid og arbejdstid på projektrejser? Send gerne en mail til mig på mvl@dhwb.dk. På forhånd tak, Mh Mathilde