CISUs opslagstavle
På CISUs opslagstavle for medlemsorganisationer kan man lave opslag, der har relevans for andre organisationer. Det kan f.eks. være information om arrangementer, ledige stillinger eller tips fra jeres arbejde. Oversigten sendes med ud i CISUs nyhedsbrev, der hver anden uge kommer ud til over 2.000 modtagere.
Kære CISU
Nu har jeg igen brugt en måned på at skrive en Open-ansøgning og sad artigt klar 5. februar klokken 11.50 for at være den første til at indsende den, når systemet åbnede klokken 12.00.
Men I har igen brugt lige nøjagtig 0 sekunder på at vurdere den.
Sådan må det være, når man har en langsom internetforbindelse eller ikke fik trykket “opdater” på det rigtige tidspunkt, da jeres system var modtagelig for ansøgninger. Eller hvad? For er det virkelig det parameter, der bør være det vigtigste, når jeres ansøgere til Open-puljen skal vurderes? Eller kunne man forestille sig en bedre vej?
Som ansøger føler jeg mig reduceret til en kunde på Billetnet i kø til en Bruce Springsteen-koncert, hvor jeg sammen med 100.000 andre kæmper om at få en billet. I den forbindelse er der et spil, som alle kender til, hvor held og internetforbindelse er dine eneste venner.
Billetnet og Bruce Springsteen nyder til en vis grad godt af den hype, der skabes om en koncert, når de kort efter kan sende en pressemeddelelse ud, om at Billetnet crashede, da tusindvis af fans ville have billetter, eller at billetterne var væk på rekordtid.
Men hvad er det egentlig, der gør, at CISU føler sig så nødsaget til at piske sig selv og alle sine ansøgere i en kaotisk paniktime? At systemet åbner klokken 12.00, hvis det ellers virker, og så må alle ansøgere forlade sig på held og gode internetvibrationer, mens man kortvarigt befinder sig i et totalt kunstigt 100-meterløb om at indtaste oplysningerne på det projekt, som man har brugt en måned om at formulere. Jeg selv sad foran min computer i en time med sved på panden og bankende hjerte, inden min ansøgning var sendt afsted. Hold op, der var meget på spil for mig.
Er det en form for stockholmsyndrom, hvori civilsamfundet efterhånden føler sig så afhængig af stress-mekanismer, at de påfører sig selv det via CISU?
Hvad er det først-til-mølle-princippet løser for CISU? Jeg forstår det ikke.
Fred være med at man ikke vil vurdere alle ansøgninger, hvis man ved, at der langt fra er midler nok. Det kan jeg sådan set godt forstå, selvom det ville være mere fair, at midlerne gik til de bedste projekter.
Men hvorfor kunne man så ikke lave et vindue på, lad os sige, bare 3 timer, hvor ansøgningerne kan indsendes? Så kan man udtrække tilfældigt fra den pulje af ansøgninger, som kom inden for vinduet, og lade dem blive vurderet. Det fjerner al menneskelig stress og pres på it-systemet. Og så er det vel en kende mere retfærdigt? Sidder der en ansøger på en skrøbelig forbindelse i Kenya, er personen pludselig ligestillet med sin fiberkablede konkurrent i København.
Jeg vil gerne anerkende, at CISU’s medarbejdere både var hurtige og søde til at svare på mine frustrerede mails og chatbeskeder, da systemet crashede mellem 12 og 12.30. Jeg vil også gerne sætte pris på, at der kort efter kom en mail ud, hvori man anerkendte folks frustration. Den indeholdt også denne korte cirkelsutning:
“Vi har modtaget ansøgningerne i den rækkefølge, I har sendt dem ind. Dette gør, at vi må holde fast i først-til-mølle princippet i behandlingen af ansøgningerne.”
Det tyder lidt på, at I slet ikke overvejer at ændre procedure, og det synes jeg er dybt beklageligt.
Nu er vi så inviteret til orienteringsmøde 19. februar. Alle er efter sigende velkommen, uanset om de kommer et halvt minut for sent. Lad denne lille klage være mit indspil, hvis min internetforbindelse forhindrer mig i at komme.
De bedste hilsner
Morten Scriver Andersen
Freelancejournalist
CISUs svar til freelancejournalist Morten Scriver Andersen:
Vi vil gerne takke freelancejournalist Morten Scriver Andersen for at sende feedback til ansøgningsprocedurerne på OpEn-puljen.
Grundlæggende er det meget positivt, at der er så stor interesse for at understøtte oplysning og folkeligt engagement i global udvikling i Danmark. Vi prøver løbende at finde de rigtige løsninger til at håndtere den store interesse for at søge OpEn-puljen.
Desværre er det også en grundpræmis, at vi ikke har fået tilført midler nok til at kunne give støtte til alle dem, der er interesserede i at bidrage til det vigtige arbejde.
Den 5. februar kl. 12 oplevede vi et nedbrud i vores ansøgningsportal Vores CISU, som skyldtes en ekstern server. Det skete samtidig med, at der var ansøgningsfrist til formidlingslegater. Systemet blev genstartet og var tilgængeligt igen for alle ansøgere på samme tidspunkt.
Vi er løbende i dialog med ansøgere til puljen, som kommer med input til ansøgningsprocedurerne og retningslinjerne. Efter ansøgningsrunden til formidlingslegater i august 2024, havde vi et møde med ansøgerne til runden. Her drøftede vi netop muligheden for i kommende ansøgningsrunder at lade en lodtrækning bestemme, hvilken rækkefølge ansøgningerne skal behandles i, fremfor at opretholde først-til-mølle-princippet, som det er i dag. Flertallet af deltagerne på mødet mente ikke, at det var en fair løsning, og det er vi i CISU enige i.
Vi fortsætter dialogen, og den 19. februar 2025 afholdes der møde med ansøgere til formidlingslegater i februar 2025.
Hvis du eller andre har flere forslag til, hvordan systemet kan blive bedre med de midler, der er stillet til rådighed til uddeling i puljen, hører vi det fortsat gerne.
On Wednesday 26/2 2025 1:00 PM
Ends on Wednesday 26/2 2025 4:00 PM
Global Focus
Rysensteensgade 3, 1564 Copenhagen V
Globalt Fokus invites you, together with NOAH - Friends of the Earth Denmark, to an afternoon focusing on COP30 and questions such as:
-What Brazilian civil society and indigenous peoples expect from the climate summit in Belém on the edge of the rainforest
-How Brazilian civil society and indigenous people are mobilizing
-How you as a Danish civil society actor can prepare
The keynote speaker is Lúcia Ortiz, president of Friends of the Earth in Brazil, who will talk about civil society's expectations for COP30, and the prospects for a COP where forests go back into focus. Afterwards, participants will have the opportunity to talk to Lúcia about how Danish civil society - and civil society actors from the global north in general - can show solidarity and engage from now until the COP.
Other speakers will be announced on an ongoing basis.
The event is open to all members of Global Focus, as well as all other civil society organizations with an interest in COP30.
The event is part of a series of two capacity-building events focusing on COP30, with the goal of equipping Danish civil society actors to engage in the work surrounding the UN climate summits, whether they participate in the climate summit in Brazil or not.
Registration via Globalt Fokus: https://globaltfokus.dk/da/events/icalrepeat.detail/2025/02/26/2305/-/cop30-kapacitetsobygning-1-klimatopmode-pa-kanten-af-regnskoven-hvad-kan-dansk-civilsamfund-gore
https://noah.dk/kalender/klimatopmoede-paa-kanten-af-regnskoven-hvad-kan-dansk-civilsamfund-goere
Mød geolog og miljøaktivist Lúcia Ortiz som er forperson i Friends of the Earth Brasilien, og oplev hendes møde med de amagerkanske miljøgrupper Amager Fælleds Venner, Stop Lynetteholmen og bevægelserne mod lufthavnsudvidelser.
* ENGLISH BELOW *
Vi mødes kl. 14.00 for foden af "Amager Bjerget" foran byggepladsen på Amager Fælled (GPS lokation). Tag din cykel med.
På Amager Bjerget vil Maria fra Amager Fælleds Venner holde et kort oplæg om truslerne mod Amager Fælled. Her introducerer Lúcia Ortiz også sig selv, hendes organisation og giver et indblik i miljøkampe i Latinamerika.
Fra Amager Bjerget cykler vi i fælles flok til CopenHill (GPS lokation) her bliver vi præsenteret for modstanden mod Lynetteholmen og lufthavnsudvidelserne - mens vi kigger ud på begge projekter.
Kom med på en cykeltur med fokus på erfaringsudveksling og rig mulighed for at lære mere om miljøkampe lokalt og globalt.
Oplæg vil være på engelsk. En aktivist fra NOAH kan hjælpe med oversættelse til dansk, hvis der er behov.
Tilmeld dig gerne, så vi sørger for at få alle med.
Organised against environmentally damaging projects - a bike trip across Amager bringing together experiences from Denmark and Latin America
Tuesday February 25th 2025 at 14.00-16.00
Meet geologist and environmental activist Lúcia Ortiz, chairperson of Friends of the Earth Brazil, and experience her meeting with the environmental groups Amager Fælleds Venner, Stop Lynetteholmen and the movements against airport expansion.
We meet at 14.00 at the foot of "Amager Bjerget" next to the construction site on Amager Fælled (GPS location). Bring your bike.
At Amager Bjerget, Maria from Amager Fælleds Venner will give a short presentation on the threats to Amager Fælled. Lúcia Ortiz will also introduce herself and her organisation and give an insight into environmental struggles in Latin America.
From Amager Bjerget we will cycle together to CopenHill (GPS location) where we will be introduced to the resistance against Lynetteholmen and the airport expansions - while looking out at both projects.
Join us on a bike ride with a focus on sharing experiences and learning more about environmental struggles locally and globally.
Presentations will be in English. An activist from NOAH can help with translation into Danish if needed.
Please sign up, so we can make sure to get everyone along.
Global Focus is inviting Danish civil society organisations working with partners in the Global South to join an information meeting about the Claim Your Space funding mechanism. The meeting will be in English and will take place on February 27, 2025 at 15.00 – 16.30 at Global Focus, Rysensteensgade 3, 1564 Copenhagen V., in the room “Undergrunden”. To attend, please register here.
In 2024, the geographical scope of the rapid response mechanism, Claim Your Space, was expanded and it now covers all countries included on the OECD DAC List of ODA Recipients (available on the OECD website). Claim Your Space is a response to the globally shrinking civic space - the freedoms of assembly, association, and expression – and it consists of two funding tracks. Under Track 1, it provides rapid financial support to civil society actors and human rights defenders at risk while Track-2 funding supports joint responses by local CSO alliances to shrinking civic space. Applications for both funding tracks can be submitted by partners of Danish CSOs in eligible countries via our website: https://globaltfokus.dk/da/puljer/claim-your-space. For more information about Claim Your Space, please also see this letter.
During the information meeting, we will outline how Claim Your Space can be made available to partners of Danish civil society organisations in the Global South and there will be the opportunity to ask questions about the application process and more.
Unable to attend? You can always reach out to the fund advisors, Kristian Kopp at kk@globaltfokus.dk or Isak Orry Ahlmann at ioa@globaltfokus.dk with questions or to set up an individual information meeting about Claim Your Space and how this funding mechanism can be made available to your local partners.
Fredag d. 28. Februar 2025 indbyder Dansk Zoologisk Selskab i anledning af 20-års jubilæum til en aften i ZOOs auditorium hvor vi sætter fokus på ulovlig handel med vilde dyr, og den betydning det har for verdens biodiversitet - der vil være 3 oplæg med eksempler med skældyr, sangfugle og menneskeaber.
Vi har inviteret vores partner fra syd: Tanzanian Research and Conservation Organisation til at holde oplæg om deres arbejde.
I pausen er der reception, og vi udleverer et jubilæumsnummer af magasinet HABITAT.
Vi håber at se nogle af vore NGO kolleger fra CISU netværket!
Spedalskhedsmissionen har noteret sig CISUs udmelding om årsagerne til den markant øgede konkurrence i forbindelse med uddeling af civilsamfundspuljen for efteråret 2024.
Vi finder det problematisk, at budgettet for flere af de mindre funding modaliteter er opbrugte godt halvvejs inde i bevillingsåret. Vi forstår, at det har foranlediget, at medlemmer har ændret mindre ansøgninger til udviklingsprojekter over 500.000 kroner.
Vi finder, det er forvaltningsmæssigt kritisabelt at ændre vilkår for ansøgninger op til ansøgningstidspunktet, da det risikerer at efterlade bevillingsværdige ansøgninger over en million kroner uden reel adgang til udviklingspuljen.
Ligeledes har vi noteret os, at CCAM funding modaliteten ikke kan ansøges i 2025, fordi hele puljen blev opbrugt ved bevillinger til ansøgninger februar 2024.
Vi stiller os umiddelbart uforstående over for CISUs måde at forvalte bevillingsbudgetter på og imødeser et svar fra CISUs ledelse og bestyrelse.
Formand for Spedalskhedsmissionen, Jørgen Andersen
OBS: CISU har svaret direkte på brevet til spedalskhedsmissionen. Det kan du læse mere om her:
https://cisu.dk/nyheder#/news/bekymring-over-pres-paa-civilsamfundspuljen-489077
DEBAT: Regeringen afsætter store beløb fra udviklingsbistanden til investeringsfonde, mens beløbet til civilsamfundet ikke har rykket sig meget. Men danske organisationer yder en kæmpe støtte til civilsamfundet i syd – en støtte, der er med til at lægge pres på myndighederne i forhold til eksempelvis rettigheder, demokrati og ulighed.
Indlægget kan læses i sin fulde længde på Globalnyt.dk
Niels Boe er sekretariatsleder, og Mathilde Henriksen er kommunikationsmedarbejder i civilsamfundsorganisationen AXIS.
Læs indlægget på globalnyt:
https://globalnyt.dk/det-er-en-unik-dansk-model-for-partnerskaber-glem-den-ikke-i-finansloven/
Med dagens ministerudnævnelser og ministerrokader sender regeringen et klart budskab om deres politiske prioriteringer. Dan Jørgensen forlader Ministeriet for Udviklingssamarbejde og Global Klimapolitik og afløses ikke af en ny minister. Fremover skal udenrigsministeren også forvalte det udviklingspolitiske ressortområde.
Af Hans-Jørgen Knudsen, landsleder for Spedalskhedsmissionen
Det bliver interessant at følge, hvordan den i forvejen travle udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen vil varetage det ministerielle ansvar for Danmarks udviklingspolitik. For få dage siden lancerede Udenrigsministeriet sin nye Afrika-plan, hvor der skal skrues op for Danmarks handel med og investering i afrikanske lande. En klar økonomisk prioritering.
Det er vores forventning, at regeringen på trods af afviklingen af Ministeriet for Udviklingssamarbejde og Global Klimapolitik fortsat har menneskerettigheder og organisering af civilsamfundet som bærende principper i bekæmpelsen af fattigdom. I den sammenhæng er øget beskæftigelse et naturligt mål.
Investeringer i det afrikanske erhvervsliv leder nok til flere arbejdspladser, men desværre ofte også til en koncentrering af kapital på færre og mere magtfulde hænder. Risikoen er, at de privilegerede, i endnu højere grad kan tilgodese egne interesser. Taberne bliver endnu engang de fattigste i byer og særligt på landet.
Det er i kampen for menneskerettigheder, demokratiudvikling og lige adgang til uddannelse og sundhed, at de fattigste får adgang til arbejdsmarkedet.