CISUs opslagstavle
På CISUs opslagstavle for medlemsorganisationer kan man lave opslag, der har relevans for andre organisationer. Det kan f.eks. være information om arrangementer, ledige stillinger eller tips fra jeres arbejde. Oversigten sendes med ud i CISUs nyhedsbrev, der hver anden uge kommer ud til over 2.000 modtagere.
Lokal udvikling og intensiveret arealanvendelse øger fragmenteringen af levesteder for verdens vilde dyr I Afrika har det ført til øgede konflikter mellem mennesker dyr, der f. eks. kan plyndre afgrøder, sprede sygdomme eller dræbe husdyr - og endda også være til fare for lokale beboere.
Forebyggelse og håndtering af konflikter er nøglen til sameksistens og har potentiale for, at bæredygtig lokal udvikling og naturbevarelse kan arbejde sammen.
Derfor arrangerede Dansk Zoologis Selskab i samarbejde med Ecoexist (Botswana), Peace for Conservation (Tanzania) og Tanzanian Research and Conservation Organisation (Tanzania) en workshop, der skulle fremme dialog, dele ekspertise og udtænke bæredygtige løsninger til at fremme sameksistens mellem mennesker og dyreliv med primært fokus på elefanter.
Hør mere om når DZS slår dørene op for et online event, vi fortæller om erfaringerne fra arbejdet med sameksistens i Botswana og Tanzania - og vi garnerer anekdoter fra Okavangodeltaet hvor workshoppen blev holdt.
Hvordan kan vi arbejde med og blive bedre til at sikre såkaldt lokalt funderet udvikling? Rigtigt mange frivillige organisationer og NGO’er arbejder tæt sammen med lokale organisationer og lokalbefolkninger i det globale syd for at fremme bedre levevilkår, rettigheder og meget mere. Centralt i arbejdet står ønsket og intentionen om at tage udgangspunkt i de fattige befolkningsgruppers (også kaldet ’deltageres’, ’målgruppes’ eller ’problemejeres’) behov og ønsker. Der er masser af måder at udføre dette arbejde på, og mange erfaringer med hvad der kan lykkes - og hvad der ikke lykkes. For det at arbejde ’nedefra-op’, og være ’deltagerorienteret’ har også en række faldgruber, som gør at de gode intentioner desværre langt fra altid indfries.
Med udgangspunkt i vores to organisationers tilgange til at arbejde med lokalt funderet udvikling inviterer iiINTERest og CICED til diskussion heraf. Det foregår i MS-Action Aids lokaler på Fælledvej 12, Opgang B, i lokalet 'Community Hall', 2100 København Ø.
Vi har inviteret Neil Webster, der i en årrække har arbejdet med lokalt funderet udvikling (også kaldet 'localization') både konceptuelt (hos bl.a. Dansk Institut for International Studier (DIIS)) og praktisk (hos bl.a. Dansk-Nepalesisk Forening). Neil vil give et oplæg om forståelsen af begrebet ’localization’ samt kommentere på iiINTERests og CICEDs oplæg. Vi håber, at disse oplæg vil inspirere til kommentarer og spørgsmål, og at vi får en engagerende udveksling af ideer og erfaringer, positive som mindre positive.
Programmet er følgende:
16.30-16.35: Velkommen, ved Søren Jeppesen og Johnny Baltzersen, forpersoner for hhv. iiINTERest og CICED (hvor vi også byder på en kop kaffe, te eller et glas vand)
16.35-16.50: Vigtige grundsten i iiINTERests arbejde i Indien, ved Søren Jeppesen og Katrine Mygind Bach, iiINTERest
16.50-17.05: Vigtige grundsten i CICEDs arbejde (med eksempel fra Mongoliet og Nepal), ved Johnny Baltzersen, CICED
17.05-17.40: Hvad vil ’localization’ sige, ved Neil Webster, konsulent
17.40-18.00: Pause og plads til at strække ben
18.00-18.50: Debat: ’Hvordan sikrer vi os den lokalt funderede udvikling’?, ved Neil Webster og deltagere. Modereret af Søren Jeppesen og Johnny Baltzersen
18.50-19.15: Tak for i dag og lidt go’ og krydret indisk mad til at gå hjem på
Tilmelding: Deltagelse er gratis, men tilmelding er nødvendig af hensyn til bestilling af kaffe, te og det lette måltid til sidst. Mail derfor til iiinterestdk@gmail.com hvis du har lyst til at deltage, og skriv hvis du ikke ønsker mad. Tilmeldingsfristen er fredag d. 22.11. kl. 16.
Vel mødt. iiINTERest & CICED
In 2024 the Danish government (The Ministry of Foreign Affairs) published its long awaited Africa Strategy called no less than ‘Africas Century’ (see: https://um.dk/en/foreign-policy/africas-century ). While the Strategy has been widely debated, also in NGO circles, hardly any attention has been given to knowledge generation. One would expect that knowledge generation and research would be key elements in the Strategy, but this aspect is not mentioned (at all). Is this by design or default? The Association of Development Researchers in Denmark (FAU) in collaboration with research institutes and NGOs has invited three researcher scholars who, in different ways, are deeply engaged in research and the generation of knowledge on Africa, involving extensive collaboration with colleagues on the African continent, to share their views on this apparent puzzle.
The three discussants (Thomas Mandrup, The Danish Defence College; Abel Gwaindepi, The Danish Institute for International Studies (DIIS); and Karen Lauterbach, Centre for African Studies, University of Copenhagen) will start out by briefly providing comments on the Strategy from their different perspectives.
Following a coffee break, we will further explore the seeming absence of research and researchers’ contributions raised by the Strategy. This will provide the opportunity for other participants to engage with the panelists.
Participation is open to all and for free. However, registration is needed (in order to ensure sufficient amount of coffee and tea) and no later than Wednesday 6th November at 12 noon. This happens through emailing to fau.msc@cbs.dk.
Leder du efter en meningsfuld praktik, hvor du kan fordybe dig i global undervisning, bæredygtighed og fundraising? Bliv praktikant i MUNDU i foråret 2025!
Vil du være med til at klæde børn og unge på til at begå sig i en global verden, der hele tiden er i forandring? Brænder du for bæredygtighed og globale tematikker? MUNDU søger en praktikant, der vil være med til at udvikle innovativ og engagerende undervisning om globale problemstillinger til børn og unge. Hvis du interesserer dig for global dannelse, bæredygtighed og fundraising, kan du være den, vi leder efter.
Hvor: Solidaritetshuset, Griffenfeldsgade 41, 2200 København N
Hvornår: d. 20. november 2024 kl. 18.00-20.00
Her vil gruppen blandt andet fortælle om nogle af de mange ting de har taget med sig hjem efter at have boet 3 uger i Guatemala hos vores partnere IMAP!
I Guatemala gennemførte gruppen både mere end 100 timers undervisning i permakultur design (PDC) med særligt fokus på maya cosmovison, alle blev permakultur design certificeret, og der samtidig en masse spændende møder og samtaler med lokalbefolkningen og besøg hos diverse lokale og græsrodsinitiativer såsom akro-skovplantning, bæredygtig kaffe produktion, traditionel vævning og besøg ved smålandbrug.
De vil også fortælle om de åbne have dage som kommunikationsform og hvordan der måske ikke er så stor forskel på praksis i lokalsamfund i Guatemala, mayaernes cosmovison og traditionelle principper og den permakultur du (måske) allerede kender fra en dansk kontekst.
Gruppen vil også fortælle om oplevelsen ud fra deres personlige erfaringer.
Oplægget er åbnet for alle og det er gratis at deltage. Det eneste vi forventer er et åbent sind, nysgerrighed og mod på at deltage.
Program for aftenen: (kommer snart)
Vi sørger for lidt snack og noget at drikke.
Vi glæder os til at se jer til dette spændende oplæg.
Find mere information på begivenheden på facebook eller vores hjemmeside.
---
Har du hjemmehørende frø eller stiklinger fra egen have? Tag dem gerne med som bidrag til haven eller for at bytte med andre på dagen.
---
Baggrund for projektet "Permakultur på Tværs":
Kort sagt. Vi vil skabe oplysning og engagement i Danmark gennem Permakultur!
Hvorfor?
Permakultur, viden om biodiversitet og interesse i at leve mere bæredygtigt er gennem de seneste år blevet et større og større fokusområde for mange danskere. Det er et emne der er interesse for på tværs af generationerne, og som kun bliver mere relevant i takt med at vi ser manglende politisk indsats på klimadagsordenen og i den grønne omstilling. Denne kampagne er målrettet sig danskere, som allerede interesserer sig for permakultur i Danmark men som ønsker større viden om vigtigheden af en bæredygtig landbrugskultur – ikke kun i Danmark, men på globalt plan.
Med #PermakulturPåTværs ønsker at sammenkoble dette med Guatemalanske bønder og oprindelige befolkningers rettigheder samt vigtigheden af at beskytte biodiversiteten, som led i den grønne udvikling.
Vi ønsker at vise hvordan man også kan gøre en forskel for, blandt andet, den faldende biodiversitet i DK ved at starte i sin egen have og præge sit eget netværk til at inkorporere traditionelle principper og permakultur metoder i hverdagen.
Projektet er støttet af Udenrigsministeriets OpEn pulje.
Kontekst i Guatemala:
I Guatemala lever flere af de oprindelige befolkningsgrupper primært af landbrug. Selvom landet er et af de mest biodiverse i verden, og det er muligt at dyrke de fleste former for afgrøder, er det også blandt de lande i verden med den højeste procent af fejlernæring. Især blandt de oprindelige folk, som også udgør den fattigste del af landets befolkning. Dette sker, fordi de fleste afgrøder eksporteres til andre steder i verden, herunder Danmark. Afgrøderne kommer altså ofte ikke den lokale befolkning til gode, og de industrielle dyrkningsmetoder, som dækker store arealer med samme afgrøde (monokultur), udpiner jorden. Det er disse problematikker vi med projektet vil give målgrupperne forståelse for. Vi ønsker at styrke deres engagement i den grønne dagsorden og vise dem, at der er en global fælles kamp mod disse udfordringer som man kan bidrage til ved at starte i sin egen have indgå i permakultur-netværk i Danmark.
---
Om MAK:
Mellemamerika Komiteen (MAK) er en solidaritetsorganisation. Vores formål er at mobilisere en aktiv solidaritet med befolkningerne i Mellemamerika gennem tre hovedaktiviteter:
Udsendelse af arbejds- og solidaritetsbrigader til Costa Rica og Guatemala
Projektarbejde i Mellemamerika i samarbejde med lokale bevægelser og organisationer
Uddannelses- og informationsarbejde i Danmark
MAK støtter aktivt kampen for social retfærdighed, selvbestemmelse og menneskerettigheder. Vi prioriterer et ligeværdigt og direkte samarbejde med folkelige bevægelser i Mellemamerika hvor det primært er vores partnere der sætter dagsordenen.
Spedalskhedsmissionen har noteret sig CISUs udmelding om årsagerne til den markant øgede konkurrence i forbindelse med uddeling af civilsamfundspuljen for efteråret 2024.
Vi finder det problematisk, at budgettet for flere af de mindre funding modaliteter er opbrugte godt halvvejs inde i bevillingsåret. Vi forstår, at det har foranlediget, at medlemmer har ændret mindre ansøgninger til udviklingsprojekter over 500.000 kroner.
Vi finder, det er forvaltningsmæssigt kritisabelt at ændre vilkår for ansøgninger op til ansøgningstidspunktet, da det risikerer at efterlade bevillingsværdige ansøgninger over en million kroner uden reel adgang til udviklingspuljen.
Ligeledes har vi noteret os, at CCAM funding modaliteten ikke kan ansøges i 2025, fordi hele puljen blev opbrugt ved bevillinger til ansøgninger februar 2024.
Vi stiller os umiddelbart uforstående over for CISUs måde at forvalte bevillingsbudgetter på og imødeser et svar fra CISUs ledelse og bestyrelse.
Formand for Spedalskhedsmissionen, Jørgen Andersen
OBS: CISU har svaret direkte på brevet til spedalskhedsmissionen. Det kan du læse mere om her: https://cisu.dk/nyheder#/news/bekymring-over-pres-paa-civilsamfundspuljen-489077
DEBAT: Regeringen afsætter store beløb fra udviklingsbistanden til investeringsfonde, mens beløbet til civilsamfundet ikke har rykket sig meget. Men danske organisationer yder en kæmpe støtte til civilsamfundet i syd – en støtte, der er med til at lægge pres på myndighederne i forhold til eksempelvis rettigheder, demokrati og ulighed.
Indlægget kan læses i sin fulde længde på Globalnyt.dk
Niels Boe er sekretariatsleder, og Mathilde Henriksen er kommunikationsmedarbejder i civilsamfundsorganisationen AXIS.
Læs indlægget på globalnyt: https://globalnyt.dk/det-er-en-unik-dansk-model-for-partnerskaber-glem-den-ikke-i-finansloven/
Med dagens ministerudnævnelser og ministerrokader sender regeringen et klart budskab om deres politiske prioriteringer. Dan Jørgensen forlader Ministeriet for Udviklingssamarbejde og Global Klimapolitik og afløses ikke af en ny minister. Fremover skal udenrigsministeren også forvalte det udviklingspolitiske ressortområde.
Af Hans-Jørgen Knudsen, landsleder for Spedalskhedsmissionen
Det bliver interessant at følge, hvordan den i forvejen travle udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen vil varetage det ministerielle ansvar for Danmarks udviklingspolitik. For få dage siden lancerede Udenrigsministeriet sin nye Afrika-plan, hvor der skal skrues op for Danmarks handel med og investering i afrikanske lande. En klar økonomisk prioritering.
Det er vores forventning, at regeringen på trods af afviklingen af Ministeriet for Udviklingssamarbejde og Global Klimapolitik fortsat har menneskerettigheder og organisering af civilsamfundet som bærende principper i bekæmpelsen af fattigdom. I den sammenhæng er øget beskæftigelse et naturligt mål.
Investeringer i det afrikanske erhvervsliv leder nok til flere arbejdspladser, men desværre ofte også til en koncentrering af kapital på færre og mere magtfulde hænder. Risikoen er, at de privilegerede, i endnu højere grad kan tilgodese egne interesser. Taberne bliver endnu engang de fattigste i byer og særligt på landet.
Det er i kampen for menneskerettigheder, demokratiudvikling og lige adgang til uddannelse og sundhed, at de fattigste får adgang til arbejdsmarkedet.
Vi søger et nyt forsikringsselskab at tegne erhvervsansvarsforsikring i, som dækker VERDEN.
Er der mon nogen, der vil dele, hvilket selskab de har tegnet deres police i? Så hører vi meget gerne fra jer: zs@tug-dk.org
Er der nogen der kan anbefale et godt bogføringssystem som ikke koster alverden?
/Regitze Gottschalch - dsidenmark@gmail.com
Mission Afrika og SAT-7 søger en Development Officer til SAT-7’s udviklingsafdeling på Cypern. Dine opgaver vil være at udvikle medieprojektansøgninger samt koordinere implementeringen og sikre afrapportering til eksterne donorer. SAT-7 har fokus på MENA og Nordafrika og arbejder med mange for regionen, kontroversielle problemstillinger. Vi forventer, at du har relevant erfaring og uddannelse og kan kende dig selv i Mission Afrikas og SAT-7s værdier.
https://missionafrika.dk/jobopslag/development-officer/
Er der mon nogen, der har gode erfaringer med og kan anbefale et system, der er billigere og bedre end Collect? Så hører jeg gerne fra jer: mvl@tug-dk.org
Vores bank har bedt os om at finde en anden bank, da vi falder udenfor deres interesseområde for foreningskunder. Jeg vil derfor høre, om nogen kan anbefale en bank, som vil have foreningskunder med tilladelse til at overføre til udlandet.
Britta Bitsch, britta@jellingnet.dk