Vedtægter for foreningen CISU - Civilsamfund i Udvikling
Vedtægter for sammenslutningen CISU – Civilsamfund i Udvikling, vedtaget på den stiftende Generalforsamling den 8. december 1995 - med ændringer vedtaget på Årsmødet i Kolding 20. april 1997, i Odense 22. april 2002, i Odense 26. april 2003, i Nyborg 20. marts 2004, i København 12. april 2008, i Odense 9. april 2011, i Odense 28. april 2012, i Nyborg 26. april 2014, i Nyborg 25. april 2015, i Odense 21. april 2018, i København/delvist online 19. september 2020, online 24. april 2021 og i Odense 22. april 2023.
Foreningens navn blev i 2012 ændret fra Projektrådgivningen til CISU – Civilsamfund i Udvikling.
§ 1 Foreningens navn er CISU – Civilsamfund i Udvikling.
Foreningen er en landsdækkende dansk non-profit forening og har hjemsted i Aarhus Kommune.
§ 2 CISU – Civilsamfund i Udviklings formål er:
At understøtte, at medlemsorganisationerne er kvalificerede og ansvarlige samarbejdspartnere i et udviklingssamarbejde, der bidrager til at bekæmpe årsager til fattigdom og styrker civilsamfundet globalt. At understøtte, at medlemsorganisationers arbejde i Danmark skaber viden og debat om livsvilkårene for mennesker, som lever under fattige vilkår, om globale sammenhænge – og om, at det mellemfolkelige engagement nytter.
At CISU – Civilsamfund i Udvikling og medlemsorganisationerne er synlige fortalere for gode vilkår og rammer for det folkelige udviklingssamarbejde.
Foreningen varetager desuden medlemsorganisationernes interesser i henhold til generalforsamlingens beslutninger herom.
Foreningen kan igennem aftaler med Udenrigsministeriet og andre udføre konsulent-, kursus- og informationsvirksomhed ligesom foreningen - efter godkendelse af bestyrelsen - kan påtage sig at forvalte midler/puljer på vegne af Udenrigsministeriet eller andre, såfremt den primære målgruppe er foreningens medlemsorganisationer.
§ 3 Enhver dansk forening eller ikke-erhvervsdrivende fond med interesse for og/eller aktiviteter i det globale udviklingssamarbejde, der kan tilslutte sig foreningens vedtægter og formål, og som indvilliger i at betale det fastsatte kontingent, kan blive medlemsorganisation. I tvivlstilfælde vurderer bestyrelsen, hvorvidt en organisation kan optages som medlem. Bestyrelsen kan bevilge et medlem reduceret kontingent, såfremt særlige grunde taler herfor.
§ 4 Generalforsamlingen er CISU – Civilsamfund i Udviklings øverste myndighed og afholdes én gang om året med følgende dagsorden:
1. Valg af dirigent og referent
2. Forelæggelse af bestyrelsens beretning til godkendelse
3. Forelæggelse af revideret årsregnskab til godkendelse
4. Drøftelse af fremtidig virksomhed
5. Behandling af indkomne forslag
6. Fastsættelse af kontingent
7. Valg af bestyrelsesmedlemmer og -suppleanter
8. Valg af intern revisor
9. Eventuelt.
Hver medlemsorganisation har én stemme ved generalforsamlingen. Ved fravær kan stemmeret ved skriftlig generalfuldmagt overdrages til en anden medlemsorganisation. En medlemsorganisation kan maksimalt bære tre (3) fuldmagter til generalforsamlingen. Procedurer for administrativ håndtering af fuldmagter fastsættes af bestyrelsen. Vedtægtsændringer kræver tilslutning fra 2/3 af de fremmødte stemmeberettigede. Andre afgørelser træffes ved simpelt flertal af de fremmødte stemmeberettigede.
Ekstraordinær generalforsamling skal afholdes, såfremt et flertal i bestyrelsen ønsker det, eller hvis 1/3 af medlemsorganisationerne skriftligt fremsætter krav herom, med angivelse af dagsorden og beslutningsforslag. En ekstraordinær generalforsamling skal indkaldes med dagsorden senest to (2) uger efter modtagelse af anmodning herom, med en varsling på minimum to (2) uger før afholdelse. Afholdelsen af en ekstraordinær generalforsamling følger i øvrigt regler for den ordinære generalforsamling. Den ordinære generalforsamling afholdes hvert forår, dog senest inden udgangen af juni og indkaldes skriftligt ved fremsendelse af dagsorden mindst en måned før afholdelse.
§ 5 Bestyrelsen består af syv (7) personer fra syv (7) forskellige medlemsorganisationer. De udpeges for to (2) år ad gangen. I lige årstal er tre (3) personer på valg, i ulige årstal er fire (4) personer på valg. Ligeledes vælges op til tre (3) suppleanter for et (1) år ad gangen. Suppleanter vælges i prioriteret orden efter faldende stemmetal. I tilfælde af, at et bestyrelsesmedlem udtræder, overtager suppleant - efter prioritetsrækkefølge - mandatet for hele den resterende periode. Valget til bestyrelsesposter og suppleanter foregår under én samlet valghandling. Genvalg kan finde sted. Ansatte i CISU – Civilsamfund i Udvikling kan ikke vælges til bestyrelsen.
Af de syv (7) personer kan højst to (2) være fra organisationer, som har en strategisk partnerskabsaftale, puljeaftale eller tilsvarende med Udenrigsministeriet. Såfremt der er flere personer fra organisationer, som har en strategisk partnerskabsaftale, puljeaftale eller tilsvarende med Udenrigsministeriet, der får et tilstrækkeligt stemmetal til at opnå en plads i bestyrelsen, end der er ledige pladser, udpeges den/de personer med højest stemmetal. Suppleanter fra organisationer, som har en strategisk partnerskabsaftale, puljeaftale eller tilsvarende med Udenrigsministeriet, kan træde ind i bestyrelsen, så længe der derefter højst er to (2) personer fra organisationer, som har en strategisk partnerskabsaftale, puljeaftale eller tilsvarende med Udenrigsministeriet, i bestyrelsen.
Bestyrelsen leder CISU på et strategisk niveau og sikrer, at CISUs arbejde og ydelser passer med det strategiske grundlag, har den egnede kvalitet og ydes inden for forsvarlige økonomiske rammer jævnfør § 2. Bestyrelsen ansætter en daglig leder/ledelse, til hvem ansvaret for den daglige drift og udvikling kan delegeres.
Bestyrelsen konstituerer sig selv, med minimum forperson, næstforperson og kasserer, og fastsætter selv sin forretningsorden. Bestyrelsen holder ordinært møde mindst fem (5) gange om året.
§ 6 Bestyrelsen kan mellem generalforsamlingerne indkalde medlemsorganisationer til møde til drøftelse af CISU – Civilsamfund i Udviklings anliggender.
§ 7 CISU – Civilsamfund i Udviklings regnskabsår er kalenderåret.
Årsregnskabet med status revideres af en ekstern statsautoriseret eller registreret revisor, som udpeges af bestyrelsen, og gennemgås af den af generalforsamlingen valgte interne revisor.
CISU – Civilsamfund i Udvikling tegnes økonomisk af to medlemmer af bestyrelsen i fællesskab, herunder forperson og/eller næstforperson.
CISU – Civilsamfund i Udvikling hæfter alene med egen formue, og medlemsorganisationer hæfter ikke for CISU - Civilsamfund i Udvikling.
§ 8 Beslutning om opløsning af CISU – Civilsamfund i Udvikling kan træffes på en generalforsamling, efterfulgt af en til formålet ekstraordinært indkaldt generalforsamling, hvor mindst 2/3 af de fremmødte stemmeberettigede stemmer herfor. Ved opløsning overgives CISU – Civilsamfund i Udviklings aktiver til forvaltning hos en eller flere medlemsorganisationer og anvendes udelukkende til opfyldelse af CISU – Civilsamfund i Udviklings formål efter den opløsende generalforsamlings beslutning.
§ 9 Ændringsforslag til vedtægterne, herunder forslag til opløsning, skal være CISU – Civilsamfund i Udvikling i hænde senest to (2) måneder før den varslede generalforsamling og udsendes til medlemsorganisationerne sammen med indkaldelse. Øvrige forslag til behandling på generalforsamlingen skal være CISU – Civilsamfund i Udvikling i hænde senest tre (3) uger før mødets afholdelse.