CISUs opslagstavle
På CISUs opslagstavle for medlemsorganisationer kan man lave opslag, der har relevans for andre organisationer. Det kan f.eks. være information om arrangementer, ledige stillinger eller tips fra jeres arbejde. Oversigten sendes med ud i CISUs nyhedsbrev, der hver anden uge kommer ud til over 2.000 modtagere.
Dear NGO’s.
Do you know Danida Fellowship Centre? Danida Fellowship Centre (DFC) has a long history of providing learning activities in Denmark, Regionally and online for NGO partners in the Danish development cooperation. The learning programmes can be on topics like Organisational Change Management, Climate Change or HRBA and they are all co-financed by DFC.
We would like more NGO partners to know and take advantage of the activities that DFC provides, and we would like to contribute as effectively as possible with learning activities relevant to your local programmes. We are very keen to engage in dialogue with you about how we can best contribute to your programs and projects and how you can better use DFC in the future.
We would thus like to invite you to this online meeting to present and discuss;
- What DFC offers for NGO partners;
- How DFC works with capacity development,
- Procedures and channels for cooperation
- Learning programmes relevant for you in 2025,
- Your suggestions to upcoming learning programmes and activities.
To register, please accept the calendar invitation. Please also feel welcome to share the invitation with relevant colleagues from your organization.
Read more about DFC in the attachment and on our web page https://dfcentre.com/.
Best regards,
Ea Elsbøl and Cecilie Rude
Vil du styrke folkelig opbakning til FN og Verdensmålene?
FN-forbundet søger en generalsekretær til at lede vores sekretariat og fremme kendskabet til FN og dets arbejde i Danmark. Du vil spille en central rolle i at engagere både borgere og politikere i globalt ansvar og FN’s værdier, samt sikre opbakning til FN-forbundet i den danske politiske beslutningsproces.
Om FN-forbundet:
FN-forbundet er en uafhængig, tværpolitisk og medlemsbaseret NGO, der arbejder for at fremme FN’s arbejde og de 17 Verdensmål i Danmark og internationalt. Vi er en del af en global bevægelse af FN-forbund og samarbejder med lokale og internationale aktører om at skabe opmærksomhed omkring FN og multilateralt samarbejde. Vores aktiviteter spænder fra folkeoplysning, internationale projekter og lokale initiativer.
Dine arbejdsopgaver:
- Daglig ledelse af FN-forbundets sekretariat og sikring af effektiv drift.
- Samarbejde med relevante aktører, både nationalt og internationalt, samt kunne repræsentere FN-forbundet og dets interesser.
- Arbejde aktivt med at sikre politisk støtte for FN-forbundet og de globale mål, herunder samarbejde med beslutningstagere og andre relevante aktører i dansk politik.
- Bidrage til FN-forbundets strategiske mål og sikre fremdrift i projekter og aktiviteter.
- Arbejde tæt sammen med bestyrelsen og forretningsudvalget, udarbejde referater og følge op på beslutninger.
Om dig:
- Du har en relevant uddannelse og mindst 3 års erfaring gerne fra NGO eller politisk organisation.
- Du har et godt kendskab til FN og Danmarks arbejde i FN samt beslutningsprocesserne i dansk politik, med henblik på at sikre opbakning til FN-forbundet.
- Du skal kommunikere og samarbejde, have evnen til at motivere både medarbejdere og frivillige samt skabe synlighed.
Vi tilbyder:
En spændende og udfordrende lederstilling med mulighed for at gøre en konkret forskel med en central rolle i arbejdet med at engagere både politikere og borgere i FN’s værdier. FN- forbundet er et tværpolitisk arbejdsmiljø med en uformel omgangstone og mulighed for personlig og faglig udvikling.
Søg stillingen:
Send din ansøgning og CV senest fredag 28. marts 2025 til mgj@fnforbundet.dk. Eventuelle spørgsmål kan rettes til FN-forbundets næstforperson, Finn Reske-Nielsen finnreskenielsen@gmail.com. Vi glæder os til at høre fra dig!
FN-forbundet opfordrer alle kvalificerede ansøgere til at søge uanset alder, køn, etnicitet, religion, handicap eller seksuel orientering.
Løn efter aftale. Det bemærkes, at FN-forbundet ikke er lønførende.
https://www.jobindex.dk/jobannonce/h1544866/generalsekretaer-i-fn-forbundet
Kom med til PERMAKULTUR & PILEFLET: en inspirerende havedag hos Økosamfundet Egeskoven!
Vil du opleve, hvordan permakultur kan forbinde os på tværs af kontinenter, og hvordan vi kan bruge viden fra Guatemala til at skabe bæredygtige og smukke uderum i Danmark? Så er denne dag noget for dig!
d.30. marts 2025 kl. 11-15.30 i Økosamfundet Egeskoven, Egeskoven 1, 4500 Nykøbing Sjælland
Vi fortsætter arbejdet med Lysningen – et cirkulært samlingssted i Økosamfundet Egeskovens fælles klimahave designet med inspiration og læring fra mayaernes kosmovision og permakulturprincipper.
I løbet af efteråret har vi udgravet Lysningen med brug af permakulturprincipper lært i Guatemala, plantet en masse planter, som vi har fået doneret, og ikke mindst bygget en shelter. På denne havedag i foråret vil vi dekorere området, plante og udsmykke med pileflet, maling på sten og på anden vis dekorere træstubbene. Samtidig får du mulighed for at lære om permakultur i en global og lokal sammenhæng og få jord under neglene sammen med andre have- og natur- og Guatemala entusiaster fra MAK.
Dagens program:
09.45/10.00 Opsamling i København
11.00/11.15 Bussen ankommer til Økosamfundet Egeskoven
11.15/11.30-12.00 Velkomst og introduktion til dagen
12.00-14.00 Pilefletworkshop og udsmykning af Lysningen
14.00-14.45 Fælles varm frokost om bålet
14.45-15.00 Fælles opsamling
15.00-15.30 Oprydning og afslutning
15.15/15.30 Afgang mod København (ankomst ca. 16.30/16.45)
Praktisk info:
• Tag varmt tøj på, der må blive beskidt
• Medbring gerne arbejdshandsker og en termokop til varme drikke (som vi har med)
• Har du frø fra egen have? Tag dem med til bytte eller bidrag til klimahaven!
• Tilmeld dig bussen fra København via dette link: https://forms.gle/iLSVciHvUe4J6izD7
Der kræves intet forhåndskendskab til permakultur, havearbejde eller Guatemala – bare et åbent sind og lysten til at deltage!
Har du spørgsmål? Kontakt os på guatemala@makomiteen.dk
Vi glæder os til en skøn dag i naturens og permakulturens tegn sammen med dig!
------Om Permakultur på Tværs-projektet-----
Med #PermakulturPåTværs ønsker at sammenkoble dette med Guatemalanske bønder og oprindelige befolkningers rettigheder samt vigtigheden af at beskytte biodiversiteten, som led i den grønne udvikling.
Vi ønsker at vise hvordan man også kan gøre en forskel for, blandt andet, den faldende biodiversitet i DK ved at starte i sin egen have og præge sit eget netværk til at inkorporere traditionelle principper og permakultur metoder i hverdagen.
Projektet er støttet af Udenrigsministeriets OpEn pulje.
-------Om MAK-----
Mellemamerika Komiteen (MAK) er en solidaritetsorganisation. Vores formål er at mobilisere en aktiv solidaritet med befolkningerne i Mellemamerika gennem tre hovedaktiviteter:
- Udsendelse af arbejds- og solidaritetsbrigader til Costa Rica og Guatemala
-Projektarbejde i Mellemamerika i samarbejde med lokale bevægelser og organisationer
- Uddannelses- og informationsarbejde i Danmark
MAK støtter aktivt kampen for social retfærdighed, selvbestemmelse og menneskerettigheder. Vi prioriterer et ligeværdigt og direkte samarbejde med folkelige bevægelser i Mellemamerika.
💡 How can the private sector take responsibility and help ensure that the world's escalating need for renewable energy and critical minerals does NOT exacerbate the global inequalities that the climate crisis is already creating?
Oxfam Denmark and Copenhagen Business School invite you to a full-day conference, where leading international experts discuss how the private sector can spearhead a fair and inclusive transition that respect human rights, environmental standards, social justice and good governance principles.
🎤 Meet prominent speakers from Danish government, human rights organizations, private sector, international research institutions and civil society
Civil society organizations from Colombia and Zimbabwe talk about the consequences of mining and mega-projects with solar and wind energy for the culture, livelihoods and social development of local populations.
Time and place:
⏰8th of April 2025, at 09.30-16.00
📍CBS Ovnhallen, Porcelænshaven 24, 2000 Frederiksberg
Den grønne omstilling er afgørende for at bekæmpe klimaforandringerne, og den private sektor spiller en vigtig rolle i kraft af sin viden og finansielle muligheder.
Men dette må ikke ske på bekostning af menneskerettigheder, miljøbeskyttelse og social retfærdighed i nogle af verdens fattigste lande og mest følsomme naturområder.
Så hvordan kan den private sektor tage ansvar og være med til at sikre, at verdens eskalerende behov for vedvarende energi og kritiske mineraler IKKE forværrer de globale uligheder, som klimakrisen allerede skaber?
Netop det spørgsmål forsøger vi at besvare d. 8. april 2025, hvor Oxfam Danmark og Copenhagen Business School inviterer til heldagskonference!
Tid og sted:
⏰8. april 2025 klokken 09.30-16.00
📍CBS Ovnhallen, Porcelænshaven 24, 2000 Frederiksberg
Hør en række førende eksperter og aktører fra den private sektor, forskningsverdenen, civilsamfundet og offentlige myndigheder diskuterer de dilemmaer og problemer, som vi står overfor, og hvordan de bedst kan løses.
Derudover fortæller civilsamfundsorganisationer fra Colombia og Zimbabwe om konsekvenserne af minedrift og megaprojekter med sol og vindenergi for de lokale befolkningers kultur, livsgrundlag og sociale udvikling. Det gælder eksempelvis udvindingen af litium til batterier, som ofte foregår med ekstreme brud på menneskerettigheder.
Kære CISU
Nu har jeg igen brugt en måned på at skrive en Open-ansøgning og sad artigt klar 5. februar klokken 11.50 for at være den første til at indsende den, når systemet åbnede klokken 12.00.
Men I har igen brugt lige nøjagtig 0 sekunder på at vurdere den.
Sådan må det være, når man har en langsom internetforbindelse eller ikke fik trykket “opdater” på det rigtige tidspunkt, da jeres system var modtagelig for ansøgninger. Eller hvad? For er det virkelig det parameter, der bør være det vigtigste, når jeres ansøgere til Open-puljen skal vurderes? Eller kunne man forestille sig en bedre vej?
Som ansøger føler jeg mig reduceret til en kunde på Billetnet i kø til en Bruce Springsteen-koncert, hvor jeg sammen med 100.000 andre kæmper om at få en billet. I den forbindelse er der et spil, som alle kender til, hvor held og internetforbindelse er dine eneste venner.
Billetnet og Bruce Springsteen nyder til en vis grad godt af den hype, der skabes om en koncert, når de kort efter kan sende en pressemeddelelse ud, om at Billetnet crashede, da tusindvis af fans ville have billetter, eller at billetterne var væk på rekordtid.
Men hvad er det egentlig, der gør, at CISU føler sig så nødsaget til at piske sig selv og alle sine ansøgere i en kaotisk paniktime? At systemet åbner klokken 12.00, hvis det ellers virker, og så må alle ansøgere forlade sig på held og gode internetvibrationer, mens man kortvarigt befinder sig i et totalt kunstigt 100-meterløb om at indtaste oplysningerne på det projekt, som man har brugt en måned om at formulere. Jeg selv sad foran min computer i en time med sved på panden og bankende hjerte, inden min ansøgning var sendt afsted. Hold op, der var meget på spil for mig.
Er det en form for stockholmsyndrom, hvori civilsamfundet efterhånden føler sig så afhængig af stress-mekanismer, at de påfører sig selv det via CISU?
Hvad er det først-til-mølle-princippet løser for CISU? Jeg forstår det ikke.
Fred være med at man ikke vil vurdere alle ansøgninger, hvis man ved, at der langt fra er midler nok. Det kan jeg sådan set godt forstå, selvom det ville være mere fair, at midlerne gik til de bedste projekter.
Men hvorfor kunne man så ikke lave et vindue på, lad os sige, bare 3 timer, hvor ansøgningerne kan indsendes? Så kan man udtrække tilfældigt fra den pulje af ansøgninger, som kom inden for vinduet, og lade dem blive vurderet. Det fjerner al menneskelig stress og pres på it-systemet. Og så er det vel en kende mere retfærdigt? Sidder der en ansøger på en skrøbelig forbindelse i Kenya, er personen pludselig ligestillet med sin fiberkablede konkurrent i København.
Jeg vil gerne anerkende, at CISU’s medarbejdere både var hurtige og søde til at svare på mine frustrerede mails og chatbeskeder, da systemet crashede mellem 12 og 12.30. Jeg vil også gerne sætte pris på, at der kort efter kom en mail ud, hvori man anerkendte folks frustration. Den indeholdt også denne korte cirkelsutning:
“Vi har modtaget ansøgningerne i den rækkefølge, I har sendt dem ind. Dette gør, at vi må holde fast i først-til-mølle princippet i behandlingen af ansøgningerne.”
Det tyder lidt på, at I slet ikke overvejer at ændre procedure, og det synes jeg er dybt beklageligt.
Nu er vi så inviteret til orienteringsmøde 19. februar. Alle er efter sigende velkommen, uanset om de kommer et halvt minut for sent. Lad denne lille klage være mit indspil, hvis min internetforbindelse forhindrer mig i at komme.
De bedste hilsner
Morten Scriver Andersen
Freelancejournalist
CISUs svar til freelancejournalist Morten Scriver Andersen:
Vi vil gerne takke freelancejournalist Morten Scriver Andersen for at sende feedback til ansøgningsprocedurerne på OpEn-puljen.
Grundlæggende er det meget positivt, at der er så stor interesse for at understøtte oplysning og folkeligt engagement i global udvikling i Danmark. Vi prøver løbende at finde de rigtige løsninger til at håndtere den store interesse for at søge OpEn-puljen.
Desværre er det også en grundpræmis, at vi ikke har fået tilført midler nok til at kunne give støtte til alle dem, der er interesserede i at bidrage til det vigtige arbejde.
Den 5. februar kl. 12 oplevede vi et nedbrud i vores ansøgningsportal Vores CISU, som skyldtes en ekstern server. Det skete samtidig med, at der var ansøgningsfrist til formidlingslegater. Systemet blev genstartet og var tilgængeligt igen for alle ansøgere på samme tidspunkt.
Vi er løbende i dialog med ansøgere til puljen, som kommer med input til ansøgningsprocedurerne og retningslinjerne. Efter ansøgningsrunden til formidlingslegater i august 2024, havde vi et møde med ansøgerne til runden. Her drøftede vi netop muligheden for i kommende ansøgningsrunder at lade en lodtrækning bestemme, hvilken rækkefølge ansøgningerne skal behandles i, fremfor at opretholde først-til-mølle-princippet, som det er i dag. Flertallet af deltagerne på mødet mente ikke, at det var en fair løsning, og det er vi i CISU enige i.
Vi fortsætter dialogen, og den 19. februar 2025 afholdes der møde med ansøgere til formidlingslegater i februar 2025.
Hvis du eller andre har flere forslag til, hvordan systemet kan blive bedre med de midler, der er stillet til rådighed til uddeling i puljen, hører vi det fortsat gerne.
Spedalskhedsmissionen har noteret sig CISUs udmelding om årsagerne til den markant øgede konkurrence i forbindelse med uddeling af civilsamfundspuljen for efteråret 2024.
Vi finder det problematisk, at budgettet for flere af de mindre funding modaliteter er opbrugte godt halvvejs inde i bevillingsåret. Vi forstår, at det har foranlediget, at medlemmer har ændret mindre ansøgninger til udviklingsprojekter over 500.000 kroner.
Vi finder, det er forvaltningsmæssigt kritisabelt at ændre vilkår for ansøgninger op til ansøgningstidspunktet, da det risikerer at efterlade bevillingsværdige ansøgninger over en million kroner uden reel adgang til udviklingspuljen.
Ligeledes har vi noteret os, at CCAM funding modaliteten ikke kan ansøges i 2025, fordi hele puljen blev opbrugt ved bevillinger til ansøgninger februar 2024.
Vi stiller os umiddelbart uforstående over for CISUs måde at forvalte bevillingsbudgetter på og imødeser et svar fra CISUs ledelse og bestyrelse.
Formand for Spedalskhedsmissionen, Jørgen Andersen
OBS: CISU har svaret direkte på brevet til spedalskhedsmissionen. Det kan du læse mere om her:
https://cisu.dk/nyheder#/news/bekymring-over-pres-paa-civilsamfundspuljen-489077
DEBAT: Regeringen afsætter store beløb fra udviklingsbistanden til investeringsfonde, mens beløbet til civilsamfundet ikke har rykket sig meget. Men danske organisationer yder en kæmpe støtte til civilsamfundet i syd – en støtte, der er med til at lægge pres på myndighederne i forhold til eksempelvis rettigheder, demokrati og ulighed.
Indlægget kan læses i sin fulde længde på Globalnyt.dk
Niels Boe er sekretariatsleder, og Mathilde Henriksen er kommunikationsmedarbejder i civilsamfundsorganisationen AXIS.
Læs indlægget på globalnyt:
https://globalnyt.dk/det-er-en-unik-dansk-model-for-partnerskaber-glem-den-ikke-i-finansloven/
Med dagens ministerudnævnelser og ministerrokader sender regeringen et klart budskab om deres politiske prioriteringer. Dan Jørgensen forlader Ministeriet for Udviklingssamarbejde og Global Klimapolitik og afløses ikke af en ny minister. Fremover skal udenrigsministeren også forvalte det udviklingspolitiske ressortområde.
Af Hans-Jørgen Knudsen, landsleder for Spedalskhedsmissionen
Det bliver interessant at følge, hvordan den i forvejen travle udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen vil varetage det ministerielle ansvar for Danmarks udviklingspolitik. For få dage siden lancerede Udenrigsministeriet sin nye Afrika-plan, hvor der skal skrues op for Danmarks handel med og investering i afrikanske lande. En klar økonomisk prioritering.
Det er vores forventning, at regeringen på trods af afviklingen af Ministeriet for Udviklingssamarbejde og Global Klimapolitik fortsat har menneskerettigheder og organisering af civilsamfundet som bærende principper i bekæmpelsen af fattigdom. I den sammenhæng er øget beskæftigelse et naturligt mål.
Investeringer i det afrikanske erhvervsliv leder nok til flere arbejdspladser, men desværre ofte også til en koncentrering af kapital på færre og mere magtfulde hænder. Risikoen er, at de privilegerede, i endnu højere grad kan tilgodese egne interesser. Taberne bliver endnu engang de fattigste i byer og særligt på landet.
Det er i kampen for menneskerettigheder, demokratiudvikling og lige adgang til uddannelse og sundhed, at de fattigste får adgang til arbejdsmarkedet.