Hvorfor er ansvarlighed vigtigt?

Accountability (ansvarlighed) er et fokusområde for organisationer, som arbejder med civilsamfund, udvikling og nødhjælp. Flere og flere donorer og omverdenen kræver, at organisationerne har et etisk kodeks/adfærdskodeks (Code of Conduct).

 

Det er den danske bevillingshavers ansvar at sørge for, at lokale partnere også har procedurer på områderne. De danske organisationer og deres partnere har ydermere et særligt ansvar i forhold til, at bevillingers målgrupper ikke udsættes for overgreb, udnyttelse eller chikane.

 

Nedenfor kan I læse om de forskellige emner indenfor accountability. For hvert emne kan I finde information om emnet, eksempler og hvad CISU tilbyder af kapacitetsudvikling indenfor emnet. 

Gå til oversigt over accountability emner

Krav og anbefalinger indenfor accountability

CISU skal sikre, at bevillingshavere underrettes om bestemmelserne i Udenrigsministeriets retningslinjer. Dette omfatter at bevillingshavere skal have en antikorruptionspolitik, en politik for forebyggelse af seksuel chikane, udnyttelse og misbrug (PSEAH), en politik mod børnearbejde samt en anti-terror politik. De fire politikker kan udarbejdes separat eller samles i et etisk kodeks/Adfærdskodeks.

I kontrakter og samarbejdsaftaler skal Udenrigsministeriets antikorruptions-, PSEAH-, anti-børnearbejde- og anti-terror klausul indarbejdes. Krav til politikker og procedurer for de fire klausuler afstemmes efter karakteren og størrelsen af indsatserne og bevillingshaverens faglige og administrative kapacitet.  

Den nedenstående tabel viser krav og anbefalinger til bevillingshavere på baggrund af organisationens samlede bevillingsportefølje. 

Tabel med oversigt over accountability krav og anbefalinger

Områder indenfor Accountability 

Kontakt os, hvis du har spørgsmål til Accountability

Billede af Bolette Kornum

Controller

Bolette Kornum

Bolette er ansvarlig for CISUs økonomistyring samt compliance for både CISUs puljer og foreningen. Hun er desuden ansvarlig for ekstern og intern accountability, herunder antikorruption og sikkerhed, og er klageregistrant for CISUs klagemekanisme.

Billede af Alberte Maimburg

Forvaltningskonsulent

Alberte Maimburg

Alberte er forvalter på Civilsamfundspuljen og Den Danske Nødhjælpspulje, DERF. Derudover arbejder hun med accountability, herunder særligt antikorruption og antiterror.

Billede af Amalie Palle Petersen

Forvaltningskonsulent & Rådgiver

Amalie Palle Petersen

Amalie er forvalter på Civilsamfundspuljen og arbejder med accountability og er ansvarlig for vores safeguarding-område. Hun er også rådgiver på oplysnings- og engagementsindsatser og koordinerer OpEn – Udenrigsministeriets Oplysnings- og Engagementspuljes tilstedeværelse på festivaler og folkemøder.