Børnearbejde er defineret af ILO som arbejde, der fratager børn deres barndom, deres potentiale og værdighed, og som er skadeligt til deres fysiske og mentale udvikling. Det refererer til arbejde, der er mentalt, fysisk, socialt eller moralsk farligt og skadeligt for børn, og/eller som forstyrrer deres skolegang.
For alle organisationer, uanset om man arbejder direkte med børn, er det derfor vigtigt at have en anti-børnearbejdepolitik. Denne skal sikre at ingen børn som følge af organisationens arbejde vil blive udsat for børnearbejde.
For nogen organisationer kan det være relevant at lave en decideret børnebeskyttelsespolitik. Børnebeskyttelse handler om at sikre, at ingen børn bliver udsat for nogen form for skade, enten direkte eller indirekte, bevidst eller ubevidst, og rækker dermed længere end børnearbejde. Det er særligt vigtigt for organisationer der direkte arbejder med børn, men også for organisationer, der ikke direkte arbejder med børn, er det vigtigt at tage stilling til. At skærme børn fra skade handler også om at overveje de eventuelle affødte konsekvenser af de aktiviteter, der indgår i en indsats.
For eksempel: Jeres organisation laver en indsats, der arbejder med økologisk grøntsagsdyrkning for kvinder. Det betyder at kvinderne ofte deltager i timelange sessioner på marken. Imens kvinderne deltager i aktiviteterne på marken efterlades børnene alene uden opsyn i hjemmet. Hvad bliver der af børnene i den tid, de er alene?
Derfor er det ikke blot vigtigt at udarbejde en børnebeskyttelsespolitik, men overvejelser om børns sikkerhed bør indgå helt fra begyndelsen af ethvert projektdesign.
Børnebeskyttelse: Hvad skal jeres organisation gøre?
I skal have en anti-børnearbejdepolitik og/eller procedure for jeres organisation, partnere og målgruppe. Denne bør som minimum indeholde:
- Formål med anti-børnearbejdepolitikken
- Definitioner af former for børnearbejde
- Hvem politikken gælder for
- Procedurer for håndtering af sager/mistanke
- Dato og underskrift for seneste godkendelse af politikken