På CISUs generalforsamling skulle de fremmødte tage stilling til det strategiske fokus for det næste år. Det var et punkt, der udløste livlig debat. Ikke mindst fordi der på generalforsamlingen var fremlagt forlag om at bremse reformen af Civilsamfundspuljen.
Helt grundlæggende mente nogle deltagere, at man bør udskyde reformen, og det kan man læse om nedenfor.
Derfor blev det livligt diskuteret, om punkt 2 af det strategiske fokus skulle udgå. Efter en længere diskussion, blev det forslag dog stemt ned, og det strategiske fokus vil de næste tre år være:
Aktualisering af CISUs kernefortællingen
CISUs kernefortælling er den interne og eksterne fortælling om, hvad CISU er, hvad CISU står for, og hvad CISU gør. En aktualisering af CISUs kernefortælling er vigtig, fordi konteksten, som vi opererer i, forandrer sig hastigt, og der er behov for, at vi styrker den interne og eksterne forståelse af vores legitimitet, prioriteter og position i lyset af mulige strategiske ændringer i rammerne for CISUs arbejde og virke.
Vi forventer, at den nye udviklingsstrategi vil blive udformet inden for rammerne af den kommende udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi fra maj 2023 og regeringens Afrikaplan, som vil blive udarbejdet til august 2024.
Der er derfor en risiko for, at udviklingsområdet, herunder især civilsamfundsområdet, vil blive nedprioriteret, og det er derfor vigtigt proaktivt at gøre CISU relevant gennem en aktualisering af kernefortællingen som baggrund for at søge indflydelse på den nye udviklingsstrategi samt på fremtidige muligheder for finansiering.
Gennemførelse af reform af Civilsamfundspuljen
CISUs Civilsamfundspulje har på trods af tilførsel af ny finansiering de sidste år været under stærkt pres. Dette har betydet yderligere begrænset adgang til at søge Småindsatser og Medborgerindsatser, mange støtteværdige afslag af ansøgninger til Udviklingsindsatser på grund af mangel på midler samt udhuling af programbevillinger. Fremskrivning af brugen af Civilsamfundspuljen viser, at problemerne vil stige de kommende år, medmindre puljen reformeres.
Arbejdet med reformen er i gang, og en del af det strategiske fokus for 2024 er at sikre, at reformen bliver landet godt. I 2024-25 ønsker vi med reformen:
- At skabe det bedst mulige grundlag for CISUs medlemsorganisationers adgang til og anvendelse af den reformerede Civilsamfundspulje, så medlemsorganisationerne i stærke partnerskaber kan gennemføre indsatser, der skaber forandringer i det globale syd (majority world).
- At etablere Civilsamfundspuljen som en pulje, der progressivt og konstruktivt spiller ind i dagsordner om lokalt lederskab og stærke partnerskaber mellem civilsamfundsorganisationer globalt.
- At høringsprocessen omkring retningslinjer gennemføres, så der er mulighed for, at medlemsorganisationer og brugere kan kommentere og give input.
- At udvikle og tilbyde kapacitetsudviklingsydelser til CISUs medlemmer og deres partnere, der understøtter anvendelse af den reformerede Civilsamfundspulje.
Arbejdet med reformen vil dække hele året. I forår og sommer 2024 vil vi koncentrere os om at gennemføre en inkluderende høringsproces. Efterfølgende og resten af året vil der være et stigende fokus på kapacitetsydelser og kommunikation, som sikrer adgang til og forståelse af principperne bag den reformerede pulje.
Fortsat ressourcemobilisering
CISUs medlemmer besluttede på sidste års generalforsamling som årets fokus at arbejde bredt med ressourcemobilisering. Dette har ledt til en række medlemsfordele og arrangementer. Baseret på erfaringer fra tidligere år lykkedes det desuden i 2023-24 at skaffe tilsagn på yderligere 60 millioner kroner fra Udenrigsministeriet, samtidig med at kontakten til fonde er blevet videreudviklet.
CISU vil i 2024-25 fortsætte arbejdet med ressourcemobilisering ved at have fokus på:
Institutionelle donorer:
· Fortsat at påvirke ordførere, minister og embedsværk for at positionere CISU og medlemsorganisationer ift. midler fra Udenrigsministeriet.
· Skaffe fremtidige midler til fx klimaindsatser, nødhjælpsindsatser, oplysnings-og engagements indsatser samt indsatser i EU's Naboskabsregion samt til Civilsamfundspuljen.
· Mobilisering af EU-midler gennem ny Connect for Global Change støtteform.
· Afsøge fremtidige finansieringsmuligheder fra institutionelle donorer.
Fonde:
· Fortsat positionere sig og øge kendskabet til CISU og dets medlemmer gennem fokuseret relationsopbygning til danske fonde.
· Inddrage fonde i CISU-arrangementer samt afholde arrangementer om, hvordan danske fonde kan bruges af CISUs medlemmer.
· Undersøge muligheder for finansiering fra fonde til clusters/grupper af CISUs medlemsorganisationer.
Alle tre temaer vil blive understøttet af handlingsplaner, som efter generalforsamlingens godkendelse af årets fokus vil blive forelagt bestyrelsen.
De strategiske fokus for det næste år er en forlængelse af CISUs strategi for 2022-2025